Nyheter

Stadsdelen som <br/> formas av de boende

Skapa ditt eget boende tillsammans med en arkitekt. Det låter inte helt nytt kanske men i Råcksta planseras det för en helt ny stadsdel, format av de boendes önskemål.

ABC 2.0. Den något kryptiska bokstavskombinationen formulerades under måndagen av Simon de Château, vd på Sveafastigheter. Han och Stockholms stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd Kristina Alvendal (M), presenterade då sina visioner för Råckstas nya stadsdel Vällingby Parkstad, i västra Stockholm.

ABC 2.0 är en blinkning till Vällingbys ABC-stad, som ligger ett stenkast från de nya byggplanerna. Tanken är att Vällingby Parkstad ska modernisera den ursprungliga ABC-stadens idé om att integrera funktionerna Arbete, Boende och Centrum.

Samarbete med arkitekt

Det som är speciellt med projektet är att de boende ska kunna köpa råyta där de sedan skapar sitt eget boende eller kontor i samarbete med en arkitekt.

— Vi har inspirerats av Holland där det finns väldigt fina områden som skapats av en mängd olika arkitekter tillsammans med de boende. Mycket återstår för oss än men vi vet att Vällingby Parkstad ska formas av många arkitekter. Då blir det mångfald, säger Ulf Gillberg på Gillberg Arkitekter, som tillsammans med staden nu jobbar på detaljplanen som ska vara klar nästa höst.

Vällingby Parkstad är tänkt att stå färdigbyggd om fem år. Då ska 3 000 människor kunna bo och arbeta här. Enligt Ulf Gillberg så är det en rimlig tidsplan.

— Det går ju inte att bygga detta på en dag men vi vill ju inte heller att det ska bli ett utdraget projekt, säger han.

Vad är egentligen det speciella med det här projektet? Man kan väl redan i dag samarbeta med en arkitekt för att få det hus som man vill ha.
— Visst, men dels så är det här i en annan skala. Det är ju en hel stadsdel som formas efter de boendes vilja. Och dels så är det inte bara enskilda villor utan också radhus som formas utifrån köparnas smak och tycke.

Det låter som att det kan bli ett dyrt projekt?
— Nja, vi sitter med kalkylerna nu och det ser normalt ut. Men sedan är det väl antagligen inget för Skanska eller andra bolag som mest jobbar storskaligt. Tittar man på Holland så har projekten byggts av en mängd mindre aktörer.

Ulf Gillberg och staden funderar nu också på om det ska utarbetas en övergripande designkod eller om smak och tycke ska få släppas helt fritt.

Området ligger nära anrika Vällingby centrum. Vad tror du Skönhetsrådet säger om en plan som denna?
— Ja, det ska bli spännande att se. Förslaget ska nu ut på samråd. Men faktum är att Vällingby har färre boende idag än under 60-talet. Och de som bor där har en hög medelålder. Så området behöver vitaliseras.