Nyheter

Står stark i stormen

Ett samtal år 2001 från Maths O Sundqvist öppnade en mängd dörrar för Helen Olausson. Och finansmannens fall stängde dörrar. Men nu gläntar den tidigare fastighets-vd:n på nya.

Helen Olausson blev inte bara vd i finansmannens fastighetsbolag Fabös och Norrvidden. Hon blev även vd i andra bolag i Maths O Sundqvists imperium och hon representerade honom i noterade innehav, exempelvis Klövern och Fabege. Efter kraschen togs fastighetsbolagen, inklusive ägarbolaget Skrindan, över av Carnegies ”bad bank” Valot. Helen Olausson fick lämna.

Byggvärlden träffade Helen Olausson på konditori Vetekatten i Stockholm över en dubbel espresso. Det är tydligt att hon tycker om svart och starkt kaffe. Och fastigheter.
— Jag älskar hus, säger hon på jämtska.

Nu bor hon åter i Stockholm och har lämnat sitt kära Jämtland för ett tag. Samtidigt som hon är märkbart tagen av det som hänt har hon hela tiden nära till skratt. Och hon är inte nere för räkning. Helen Olausson har fortfarande flera styrelseuppdrag, ett är i det börsnoterade fastighetsbolaget Wihlborgs. Det var på Amplion Fastigheter som styrelsekarriären en gång började, men först efter flera års arbete inom fastighetsbranschen.

Efter några år som fastighetskonsult drog hon till Sundsvall för att bli trainee på Telias fastighetsbolag Telaris. Helen Olausson jobbade senare på Amplion som fastighetschef i Östersund och Sundsvall då allt såldes allt till börsbolaget Tornet 2001.

Då fick hon ett samtal på mobilen. Från Maths O Sundqvist.
— Han hade hört att jag var duktig och rekryterade mig. Det passade mig bra eftersom Tornet affärsidé sträckte sig inte längre än till Uppsala och Östersund ligger en bit längre norrut,

Helen Olausson började jobba för Maths O Sundqvist på Fabös år 2002. Då visste hon redan att vd-tjänsten skulle bli hennes inom ett par år.

— Jag fick lite tid på mig att växa in i den nya rollen fram till dess att den sittande vd:n skulle gå i pension. Till en början fanns det bara fastigheter i Östersund och en hel del bostäder, vilket jag inte hade jobbat med innan. Jag satt med i styrelsen på golvfabriken (Walk on Wood) som tyvärr är nedlagd.

När Helen Olausson slutade ingick fastigheter från Kristianstad upp till Luleå i Norr, vilket omfattade ett bestånd på drygt 900 000 kvadratmeter och huvudsakligen lokaler. Och i januari 2008, när Peter Andersson tog över som vd, gick Helen Olausson in som styrelseordförande.

— Jag tycker om att arbeta med styrelseuppdrag och vara med att fatta strategiska frågor. Det är ett sätt att utveckla sig och jag fick möjligheten och sitter fortfarande med i Wihlborgs styrelse och tidigare satt jag i Fabeges och Klöverns styrelse.

Hur ser du på allt som hänt?
— Det är klart att jag tycker det är jättetråkigt eftersom jag älskade mitt jobb. Jag tycker att det var ett udda händelseförlopp och det var många parametrar som gjorde att det blev som det blev. Det finns säkert mycket man kan ifrågasätta i den processen. Men det som hände mig går ju inte alls att jämföra med vad som hänt Maths och hans familj. Man kan bara tänka sig in i hur de har haft det, svarar Helen Olausson.

På frågan om det är någon kris i fastighetsbranschen svarar hon att det inte är någon fara.
— Det handlar mer om att bankerna får sköta sitt så får andra sköta sitt. Den stora skillnaden från fastighetskrisen i början av 1990-talet ärr att värdena på fastigheterna var uppblåsta och det fanns inga kassaflöden. Det problemet finns ju inte idag. I grunden ser jag att den svenska fastighetsmarknaden är sund med starka kassaflöden och belåningen på bra nivåer .

Vad kommer du att göra härnäst?
— Jag har mina styrelseuppdrag i Lantmäteriet, Wihlborgs och i Trångsviksbolaget. Annars har jag en del planer, säger hon. Och med tanke på att hennes intensiva tempo under de senaste åren är Helen Olausson ett namn att räkna med i fastighetsbranschen framöver.

Nina von Koch
[email protected]

Helen Olausson

Ålder:41 år.

Bor:I centrala Stockholm.

Familj:Gift med Michael och har två barn, 12 och 16 år gamla.

Utbildning: Civilingenjör Lantmäteri, Kungliga Tekniska Högskolan. Executive Master of Business Administration Handelshögskolan i Stockholm

Karriär: VD för fastighetsbolagen, Fabös, Fabös Kristianstad, Biesse Baenie med flera. Ledamot i Wihlborgs, Lantmäteriet och Trångsviksbolaget.

Tidigare uppdrag:Ledamot i Fabege, Klövern, Amplion Fastigheter. Ordförande i Skrindankoncernens fastighetsbolag med flera.

Fritid: Konstrundor, skidåkning företrädesvis på längden.

Det visste vi inte:Kallas för ”jämtsol” med anledning av sitt goda humör och hemtillhörighet.