Nyheter

Stopp för utbyggnad av Stockholms stadsbibliotek

Den omdiskuterade utbyggnaden av Stockholms stadsbibliotek har stoppats. — Projektet blev för dyrt och någon gång måste man sätta stopp, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kulturborgarråd i Stockholms stad.

Delphinium heter förslaget som 2007 vann arkitektävlingen inför utbyggnaden av Stockholms stadsbibliotek. En stor byggnad med glasfasad skulle därmed ersätta de nuvarande annexen bredvid Gunnar Asplunds berömda stadsbibliotek, invigt 1928. Men nu har planerna stoppats.

— Vi har gjort det eftersom det blev alldeles för dyrt. Från början var det sagt att kostnaden skulle bli 800 miljoner. Nu ligger den på 1,4 miljarder. Och det kan säkert bli ännu mer. Det är alldeles för mycket, säger Madeleine Sjöstedt.

Enligt Madeleine Sjöstedt ska staden nu titta närmare på hur projektets kostnad kan ha ökat så kraftigt.

— Samtidigt ska vi fortsätta med omstruktureringen av biblioteken här i Stockholm. Vi vill till exempel utveckla idén med tunnelbanebibliotek och vi kollar också på möjligheterna för en ny biblioteksbyggnad vid Slussen. Men när, och om, den ska kunna stå klar vet vi inte i nuläget, säger hon.

Det numera skrotade förslaget Delphinium har varit kontroversiellt ända sedan arkitekttävlingen avgjordes. Bland annat har Icomos, Unescos expertorgan för kulturmiljöfrågor vädjat om ett stopp för projektet.

— All kritik har såklart påverkat oss men det har inte varit avgörande för beslutet. Men det är klart. När till och med medlemmar i Svenska akademien kritiserar en byggnad som ska utöka ett bibliotek, då blir man lite oroad och desillusionerad, som kulturpolitiker, säger Madeleine Sjöstedt.