Nyheter

Stororder till Martinsons

Kulturhuset i Skellefteå.

Martinsons ska leverera och montera stommen till Skellefteås nya kulturhus. Ordern är värd närmare 100 miljoner kronor och det är Martinsons enskilt största order.
– Vi ser det som ett betyg på att vårt sätt att arbeta fungerar, men det också ett viktigt projekt för att visa att det går att bygga mer än bostäder i trä, säger Jesper Åkerlund, vd Martinsons Byggsystem.

Skellefteås kulturhus kommer att bli cirka 75 meter högt och byggs i 20 våningar. För Martinsons del omfattar volymerna i ordern cirka 10 000 kubikmeter KL-trä och 2 200 kubikmeter limträ.

Det är företagets största enskilda order, men för Martinsons följer ordern projekt som IFU Arena i Uppsala och Trikåfabriken i Hammarby Sjöstad.
– Vi har redan en god beredskap i fabrikerna och inom management och är väl förberedda på att ta oss an sådana här stora projekt. Vi har så att säga redan klätt på oss en strategiskt passande kostym, säger Jesper Åkerlund.

Produktionen inleds på Martinsons fabrik i Bygdsiljum utanför Skellefteå i slutet av april, eller början av maj.
– För oss är det en kvalitetsstämpel, ett bevis på att vi hittat in på marknaden och på att vårt arbetssätt, där vi ansvarar för produktion, projektledning och montage, fungerar. Ur produktionsperspektiv ger det också en bra grundbeläggning och att få en sådan här prestigeorder ökar också självkänslan i fabriken, säger Jesper Åkerlund.

Montaget påbörjas i juni och beräknas sedan pågå i närmare ett och ett halvt år.
Åkerlund berättar att efter att nyheten om ordern släpptes har responsen varit omfattande med samtal och frågor från både Sverige och Europa.
– Det är förstås roligt. Men vi ser det också som viktigt att visa vad man kan bygga i trä. Bostadsbyggandet i trä har ökat under de senaste åren, men nu ser vi även att det byggs andra projekt i trä, vilket vi tycker är glädjande och viktigt.

Martinsons får ordern av totalentreprenören Hent. Hent har tidigare byggt bland annat Mjöstornet i norska Brumunddal, som är världens högsta trähus med sina 18 våningar och 80 meter.