Större insyn vid rapportering av lön och skatt

 

Från och med januari 2018 ska arbetsgivare lämna arbetsgivardeklarationer på individnivå.

Detta enligt ett lagförslag som Skatteverket har överlämnat till regeringen.

Den 1 januari trädde den nya lagen om personalliggare i kraft. Nu kommer ytterligare ett förslag för att minska osund konkurrens och ekonomisk brottslighet på byggarbetsplatserna.

Den 5 februari lämnade Skatteverket in ett förslag till regeringen om att arbetsgivare från januari 2018 ska lämna arbetsgivardeklarationer på individnivå. De anställda kan då få insyn i vad arbetsgivaren rapporterar varje månad till Skatteverket.

- Tillsammans med personalliggarna är det här den största nyheten som skett för sund konkurrens inom byggbranschen, kommenterar Peter Löfgren för Byggbranschen i samverkan.

Förslaget är att arbetsgivaren ska lämna arbetsgivardeklarationer med uppgift om lön och avdragen skatt på individnivå. Därmed behöver arbetsgivaren inte längre lämna kontrolluppgifter efter årets utgång.

- Förändringen ökar möjligheten för att det blir rätt från början och eventuella fel kan upptäckas och åtgärdas tidigare. Om förslaget går igenom så kan de anställda via en e-tjänst se vad arbetsgivaren har redovisat om lön och avdragen skatt. Det är en fördel för den enskilde, eftersom de får större insyn i vad som redovisats, säger Magnus Wallin, enhetschef på Skatteverkets produktionsavdelning.

Redan i Almedalen på Gotland i somras pratade Skatteverkets generaldirektör, Ingemar Hansson, om att myndigheten arbetade med ett lagförslag om arbetsgivardeklaration på individnivå.

- Med en sådan lag får vi bättre förutsättningar att pressa tillbaka svartarbete. Den blir ett bra komplement till närvaroliggare, sa han då.

Förslaget innebär i korthet:

  • Arbetsgivare rapporterar information om löner och avdragen skatt för varje anställd, varje månad
  • Det som tidigare rapporterats som kontrolluppgift i januari året efter inkomståret rapporteras varje månad istället.
  • En e-tjänst ger den anställde insyn i vad arbetsgivaren har rapporterat in till Skatteverket och Skatteverket kan upptäcka och åtgärda eventuella fel tidigare.
  • Bland andra Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen får tillgång till uppgifter bland annat om anställdas lön. Det innebär att flera myndigheter i framtiden kan fatta beslut om ersättning på det underlag som arbetsgivaren lämnat in till Skatteverket.
Läs Byggvärlden nr 6
Läs Byggvärlden nr 6!
Klicka här

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!