Nyheter

Storsatsning på energibesparing i Husby

Renoveringsarbetet av hyresfastigheterna i stockholmsförorten Husby har pågått sedan 2007. Nu har hyresvärden Wallenstam beslutat att storsatsa på energibesparande åtgärder.

Bergvärme, avloppsvärmeväxlare, ventilationsåtervinning och kompaktsolfångare är några av åtgärderna som privata hyresvärden Wallenstam kommer att satsa på i miljonprogramsområdet.

— Vi har som målsättning att till och med 2012 sänka vårt eget energibehov för samtliga energislag med 15 procent och utgår då från 2007 års förbrukning, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam, i ett pressmeddelande.

Först ut är fastigheten Bergen 1 med 427 lägenheter. Där ska 1 000 kvadratmeter tak täckas av kompaktsolfångare, bergvärmelager borras och värmeväxlare installeras. En investering på totalt 40 miljoner kronor.

— Vi äger 1 350 lägenheter i Husby och har sedan vi köpte fastigheterna investerat i kvalitetshöjande åtgärder som entréer med skalskydd, upprustade gårdar, nya balkonger och tvättstugor. Nu är dags att sätta hållbarhetsfrågorna i fokus, säger Hans Wallenstam.

Bostadsbolaget köpte fastigheterna i Husby 2004 och påbörjade arbetet med stadsmiljön i området under 2007.