Nyheter

Strejken VVS/kyla/plåt: Domstolsförhandlingar och ytterligare varsel

På onsdagen ägde förhandlingar om den pågående strejken rum i Arbetsdomstolen. VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund (PLR) har stämt Byggnads för olovliga konfliktåtgärder. Beslut kommer att meddelas fredagen den 11 maj kl 14.

Enligt arbetsgivarorganisationerna Plåtslageriernas Riksförbund (PLR) och VVS-Företagen är den strejk som Byggnads riktat mot 14 VVS- och plåtslageriföretag otillåten. Enligt dem har Byggnads kränkt företagens föreningsrätt genom strejken.

" Vi menar att de pågående stridsåtgärderna måste ogiltigförklaras. När Arbetsdomstolen meddelar sitt beslut kan det mycket väl innebära att vår stämningsansökan godkänns", säger Robert Jakobsson, förhandlingschef på VVS Företagen och Henrik Boman, förhandlingschef på Plåtslageriernas Riksförbund. 

I samma veva som domstolsförhandligarna ägde rum gick  Byggnads ut med utökade stridsåtgärder. Byggnads meddelade i ett pressmeddelande att man väljer att varsla om ytterligare utökade stridsåtgärder då varken VVS Företagen eller Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, valt att förhandla eller finna konstruktiva lösningar gällande arbetstidsförkortning och lärlingslönerna. 

Stridsåtgärderna träder i kraft tisdagen den 22 maj. Varslen berör ca 850 av Byggnads medlemmar och omfattar ca 14 företag. Den strejken berörs inte av arbetsgivarnas stämning.

Sedan tidigare ligger ett varsel som träder i kraft fredagen den 11 maj och den 16 maj och som berör cirka 800 av Byggnads medlemmar.  Det första varslet, där stridsåtgärderna redan trätt i kraft omfattar cirka 27 företag.