Nyheter

Super Tuesday och ”obekväma avslöjanden” på programmet

Özz Nûjen, Alexandra Pascalidou och Lennart Weiss ledde Super Tuesday i Visby 2017. Foto: Anna Sjöström

För tredje året arrangerar Veidekke Super Tuesday, Almedalens hetaste bostadsdebatt.

Dessutom lovar man ”obekväma avslöjanden” om svart arbetskraft, samt presenterar en nyskriven rapport om hur framtidens bostäder ska finansieras, på årets Almedalsveckan som inleds på söndag.

– Almedalsveckan är vår största marknadsinvestering på hela året, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, som varit med som arrangör och talare i Visby ett 15-tal gånger.


På söndag den första juli inleds Almedalsveckan, och den pågår till den 8 juli. 

Veidekke är en av Almedalens största arrangörer från byggsektorn. I år är de ansvariga för nio olika event, allt från fördjudpande seminarier och rapportsläpp till mingel och bostadsdebatten Super Tuesday.

Super Tuesday har, redan efter tre år, blivit ett koncept, som drar 500 besökare till Hotell Wisbys trädgård på tisdagskvällen för att följa de verbala duellerna i boxningsringen. I år, liksom i fjol, har Alexandra Pascalidou och Özz Nûjen engagerats som debattledare.

I den politiska duellen möts bland annat bostadsminister Peter Eriksson (Mp) och Mats Green, bostadspolitisk talesperson, Moderaterna.

– Nytt för i år är att vi har en debatt om arkitektur med Jerker Söderling och Emma Jonsteg, där vi ställer bland annat klassiskt mot modernistiskt, berättar Lennart Weiss, som själv kommer att ha rollen som domare ihop med kollegan Linda Jonsson.

Han är också den person som ligger bakom konceptet Super Tuesday.

–  Jag satt och tittade på en primärvalsdebatt från USA på CNN, och fick då idén till det här formatet, en debatt i amerikansk stil, med ett rött och ett blått lag.

Ett annat av Veidekkes arrangemang som Lennart Weiss vill lyfta fram, och där han själv är moderator, är ”Svarta jobb och osund konkurrens – hur får vi sunda villkor?”. Medverkar gör bland andra Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister, Socialdemokraterna, och Anna-Lena Norberg, journalist och ansvarig utgivare på Stoppa fusket. 

Enligt Lennart Weiss finns det beställare som medvetet ser mellan fingrarna för att sänka sina kostnader och skaffa sig konkurrensfördelar, samtidigt som entreprenörer från andra länder utnyttjar alla kryphål.

– Det kommer att bli en del avslöjanden, som kan kännas obekvämt för vissa, säger Lennart Weiss.  

Ett annat seminarium han tipsar om är Vem ska finansiera framtidens bostäder? Med 1990-talets systemskifte avvecklades den statliga bostadsfinansieringen. Hushållen fick ta ansvaret vilket ledde till en ökad privat skuldsättning, samtidigt som den offentliga skuldsättningen minskade. 

Politiker menar nu att vi måste bygga ca 600 000 lägenheter fram till 2025 för att möta befolkningstillväxten. Men var ska kapitalet komma från? Det kommer bland annat Jan Jörnmark, Docent i ekonomisk historia, Ted Lindqvist, Vd, Evidens, Peter Englund, Professor emeritus, Handelshögskolan Stockholm Hans Lindberg, Svenska Bankföreningen och Kerstin af Jochnick, Vice riksbankschef, att diskutera.

– Rapporten som presenteras tycker jag är det bästa som skrivits om kopplingen mellan finansiering och bostadsbyggande. Materialet håller en mycket hög nivå.

Lennart Weiss ligger själv bakom en annan nyutgiven rapport, ”En ny social bostadspolitik” från Socialdemokraterna. Utöver sin roll som kommersiell direktör på Veidekke är Lennart Weiss Socialdemokratisk debattör och bostadsexpert. 

I februari 2017 fick han i uppdrag av Socialdemokraterna att leda en bostadspolitisk expertgrupp och utreda förutsättningarna för en ny social bostadspolitik. Rapporten, som presenterades i juni, innehöll 15 förslag på lösningar. Det handlar om både finansiella och socialpolitiska utmaningar.  

– Det stora problemet är att ingen ser till helheten. Det måste bli slut på lapptäcks-och låtsasåtgärder på hur vi ska lösa bostadsproblemen. Bostadsfrågan måste tillbaka till politiken. Finansinspektionen och Riksbanken kan inte lösa problemen. 

I Almedalen är Lennart Weiss tydligt med att han representerar Veidekke. 

– Ibland är jag lite som en kameleont och växlar mellan olika roller, men i Almedalen representerar jag Veidekke. Efter arbetet med rapporten är det skönt att gå tillbaka till den branschperson jag är.  

Veidekke satsar stort på att nätverka både med privata och offentliga aktörer. Ett 40-tal medarbetare kommer att vara på plats i Visby. 

– Det är en medveten satsning från oss. Almedalsveckan är vår största marknadsaktivitet på året. Business to business är vårt största fokus och under Almedalsveckan finns stort utrymme att bygga relationer både med kommersiella och offentliga aktörer. För oss är det värt pengarna att vara på plats. Nätverkandet har ett stort värde, och det är något vi har nytta av när vi kommer hem. 

Under Almedalsveckan finns också chans till varumärkesbyggande, kompetensutveckling, omvärldsbevakning och reflektioner.  

– En investering för både Marknad, HR och FoU-avdelningen, menar han.

 Hur mycket utrymme får bostadspolitiken i Almedalen i år? 

– Ser man till antalet seminarier så är utbudet stort. Men samtidigt tror jag att partierna kommer att vara lite försiktiga – och det är nog bra. Det är bättre att de håller dörrarna öppna än låser fast sig i positioner, säger han.      

Hur många gånger har du varit på plats i Visby under politikerveckan?


– Totalt sett har jag varit på politikerveckan säkert 25 gånger, men som arrangör och talare ungefär hälften. Jag började besöka Almedalen redan mot slutet av 1990-talet när det sakteliga började anta den form det har idag och vidare var jag på plats och lyssnade på partiledartal redan vid mitten av 1980-talet.
Glädjande nog har jag faktiskt sett upphovsmannen själv, Olof Palme i talarstolen i Almedalen. 
Almedalsveckan pågår 1-8 juli.