Nyheter

Supermodernt miljardkontor

Vattenfall bygger nya miljöprofilerade lokaler — för nästan 1,2 miljarder kronor. Det blir ett energisnålt jättekontor som ska klara den tuffaste miljöklassningen.

I början av nästa år kan det första spadtaget tas till kontoret som ska stå klart 2012. Vattenfalls medarbetare lämnar då de gamla husen i Råcksta för ultramoderna lokaler i Arenastaden i Solna, intill den planerade sportanläggningen Swedbank Arena och shoppingcentrumet Mall of Scandinavia.

— Vi vill att medarbetarna ska känna att det nya kontoret präglas av det vi arbetar med — att få fram mer ren energi och utveckla energismarta lösningar, säger Olle Larsten, vd för Vattenfall Fastigheter.

Lokalerna ska i genomsnitt inte dra mer än omkring 50 kilowattimmar (kWh) per kvadratmeter och år, vilket är strax över vad passivhus får dra.

En del av lösningarna kommer troligen att synas utanpå fastigheten, som solceller på fasaden och vindkraftverk på taket. Förbrukningen och energialstringen i huset ska visas på en skärm i entrén.

Kontoret ska nå det högsta betyget, A, i Bygga-Bo-dialogens nya miljöklassning, vilket ställer tuffa krav på energiförbrukning, energislag, kemikaliekontroll och inomhusmiljön.

— För att klara det insåg vi att vi måste vi ha med alla parter i byggprocessen. De som ansvarar för energi- och miljöfrågorna kommer att vara med vid alla projekteringsmöten. Vid varje större beslut ska det göras en miljöbedömning, säger Linn Dahlberg, ansvarig för miljö- och energifrågorna samt projektledare inom Vattenfall för kontorsbygget.

Placering av kontoret har valts så att det ska vara enkelt för de cirka 2000 medarbetarna att ta sig kollektivt till jobbet. Det måste också ligga nära flygplatserna.

Fakta / Ska vara klart 2012

Yta: 43 000 kvadratmeter.

Kostnad: 1 150 miljoner kronor.

Planerad byggstart:början av 2010.

Planerad inflyttning: tredje kvartalet 2012.

Innehåller:förutom kontor även restaurang, hörsal, motionslokaler samt utställningslokaler.

Ägare:Lokalerna kommer att ägas och förvaltas av Fabege. Vattenfall har tecknat ett tolvårskontrakt för 100 miljoner kronor per år.