Nyheter

Svartjobbshärva tog hans företag

När Magnus Lindberg häktades och åtalades i en svartjobbshärva gick hans byggföretag Nibab i konkurs. Fyra år senare läggs åtalet ner. — Det här känns fantastiskt. Äntligen kan jag gå vidare med mitt liv, säger Magnus Lindberg.

Nibab hade ungefär 40 anställda och en omsättning på 20 miljoner kronor om året. Företaget anlitades av bland annat Skanska och Q-gruppen för uppdrag som gipsning av innerväggar.

Magnus Lindberg ordnade snabbt fram folk, ibland via underentreprenörer. Men ekobrottsmyndigheten ansåg att fakturorna var så kallade luftfakturor, som Magnus Lindberg tog in i Nibabs bokföring för att dölja utbetalningar av svarta löner.

Ångrar du något du gjort?
— Nej, jag har kollat upp alla företag jag anlitat hos Skatteverket. Hur skulle jag kunna kolla mer? säger Magnus Lindberg.

Han häktades i oktober 2005. I februari hölls rättegången i Tingsrätten. Men den avbröts sedan försvaret plockat fram ny bevisning. De påstådda penningtvättande bolagen hade gjort återkommande jobb åt stora bolag som Bravida och Siemens.

— Då föll ju hela åklagarens tes om att ue-bolagen bara var så kallade fakturaskrivande bolag, säger Carl Magnus Lilienberg, Magnus Lindbergs advokat.

Åklagarna var tvungna att komplettera utredningen inför den nya rättegången i april 2008. Magnus Lindberg friades av rätten men under tiden hade Nibab gått i konkurs eftersom tillgångarna frysts av Skatteverket. Och så småningom försattes Magnus Lindberg i personlig konkurs eftersom Skatteverket skönstaxerade honom för de påstådda svarta miljoninkomsterna.

Åklagaren överklagade och i september skulle hovrättsförhandlingarna hållits. Men åklagaren återkallade sitt överklagande.
— Det här är otroligt vårdslöst och nonchalant hanterat från början. Inget nytt har tillkommit, situationen är exakt densamma som när han överklagade för 1,5 år sedan, säger Carl Magnus Lilienberg.

Magnus Lindberg har haft fyra tunga år och säger att han känt sig frihetsberövad hela tiden.
— Om åklagaren åtminstone låtit bli att överklaga den friande tingsrättsdomen hade han besparat mig ett och ett halvt års lidande, säger Magnus Lindberg

Åklagare Jan Tibbling säger att vid en närmare analys kom han fram till att han knappast skulle ha nått framgång i hovrätten.
— Visst är det så att vi kunde tagit beslutet redan för ett och ett halvt år sedan, säger Jan Tibbling. Men det var nu vi kom fram till detta och då är det bättre att dra tillbaka överklagandet än att hålla rättegången, som skulle orsakat ännu mer lidande.

Skatteverkets beslut om upptaxering av Nibab och Magnus Lindberg, på grund av oredovisade intäkter har, överklagats till Kammarrätten. Friad i brottmålet tror han och hans försvarare att chanserna är stora att vinna.

— Om Nibab vinner det målet kommer vi att kräva åtskilliga miljoner kronor i skadestånd. Nibab var ett välmående bolag som gjorde 2,5 miljoner i vinst sista året, säger Carl Magnus Lilienberg.

Magnus, hur ser du på framtiden?
— Jag har inte hunnit tänka på det men det kan bara bli bättre.

Påstods ha anlitat svart arbetskraft

Nibab hade 40 anställda och omsatte 20 miljoner kronor. Bolaget anlitades som underentreprenör vid större byggen, mestadels för gipsning av innerväggar.

Ägaren Magnus Lindberg åtalades i en svartjobbshärva, där sammanlagt 38 miljoner kronor undanhölls från beskattning, enligt åtalet. Tre rörelsedrivande bolag, bland dem Nibab och Marmorrent (där Magnus Lindberg är hälftenägare) påstods ha anlitat svart arbetskraft och dolt detta genom att ta in luftfaktor i bokföringen.

Tio personer åtalades i tingsrätten och fem av dem dömdes. Magnus Lindberg friades men åklagaren överklagade. Nu har överklagandet dragits tillbaka.

Magnus Lindbergs kamp fortsätter mot i Kammarrätten för att vinna mot Skatteverket.