Nyheter

Svenskt byggteam hjälper Pakistan

Sverige har fått i uppdrag av FN att bygga ett avancerat läger för hjälparbete i Pakistan.<br> – Vi hoppas få igång bygget så fort som möjligt, säger gruppchef Göran Eklund.

I morgon beräknas byggmaterial, traktorer, tält och it-utrustning som skickats från Sverige anlända till staden Sukkur. Här ska nu ett avancerat basläger för hjälparbetare byggas upp. Befolkningen i områdena runt staden är hårt drabbade av översvämningen som skedde när floden Indus svämmade över sina bräddar.

– Vi hoppas få sätta igång så snart det bara går. Hjälpbehovet är enormt. Dessutom är det väldigt varmt i det drabbade området. Vi har inte haft en dag under 40 grader, säger Göran Eklund, som på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap befinner sig i landet.

Göran Eklund är till vardags brandman i Örebro. Nu finns han på plats i Pakistan för att tillsammans med två danskar leda uppbyggnaden av lägret.

– Det här bygget ska göra det möjligt för FN- personalen att kunna arbeta ihop på ett så effektivt sätt som möjligt.

Bygget görs av 20 personer, varav 10 kommer från Sverige. Beställare är FN, som fick upp ögonen för det svenska konceptet med tekniskt avancerade tältläger vid jordbävningskatastrofen på Haiti i början av året.

För Göran Eklund är det 11e resan till ett katastrofområde. Att sätta upp ett basläger har han gjort en gång tidigare, det var efter jordbävningskatastrofen i Kashmir i norra Pakistan hösten 2005.

– Konceptet för lägret är densamma, men materialen har utvecklats mycket sedan dess.

Lägret ger boende och arbetsplats åt 70 personer. Det kommer att få egna el- och vattenverk, vattenrening, kontor samt IT-café och restaurangkök. Byggtiden beräknas till en vecka.

Läs mer i Ny Teknik: Sverige bygger basläger i Pakistan