Nyheter

Taket blir heltätt med magnetisk induktion

När delar av taktäckarjobbet görs på fabrik och infästningen med magnetisk induktion – då går det dubbelt så snabbt att lägga tak. Ett svenskt-holländskt taksystem lanseras nu i Sverige.

– Vill man ha ett verkligt tätt tak ska man inte punktera duken eller pappen med en massa skruvar, säger Markus Arvidsson, produktchef på Trelleborg i Värnamo.

Han är även projektledare för ett nytt taksystem som har använts i Nederländerna, Tyskland, Italien, Ungern och Rumänien de senaste två åren.

– I de länderna har vi ibland kunnat halvera byggtiden uppe på taken, säger Markus Arvidsson.

Det beror dels på att mycket av det traditionella taktäckarjobbet flyttat in på fabrik, dels att man slipper delar av det tidskrävande jobbet på taken – som dessutom är beroende av vädret.

I stället för att lyfta upp ett stort antal rullar på taken levereras bara en enda rulle, med en duk som är skräddarsydd för just de tak som ska läggas. Den är svetsad på fabrik under kontrollerade förhållanden. Alla hål och genomföringar för exempelvis takfönster och olika rör har också gjorts på fabrik. Denna stora duk är av tunt gummi – en elastomer.

Duken monteras på taket och fixeras med en specialmaskin, som har utvecklats av ett nederländskt företag. Den värmer med elektromagnetisk induktion i stället för elektricitet eller gaslåga. Så här går det till: Först skruvar man fast ett antal magnetiska specialbrickor av rostfritt stål, som laminerats med ett plastmaterial, i det isolerande underlaget.

Den stora duken läggs ut ovanpå brickorna. Sedan greppar man ett litet handtag, som hör till induktionsmaskinen, och håller det några sekunder mot varje bricka under duken. Plasten som brickorna är laminerade i fungerar då som smältlim och ”svetsar” fast duken.

– I början blir kostnaden för sådant något högre än ett traditionellt tak. Materialen och delarna är dyrare. Å andra sidan får man ett helt tätt tak, som är underhållsfritt och håller i uppemot 50 år. På sikt blir det inte dyrare, säger Markus Arvidsson.