Nyheter

Tidigare Skanskachef fälls

Den tidigare Skanskachefen som stod åtalad för grovt bedrägeri fälldes i dag av Växjö tingsrätt.

I dag, fredag, dömdes den före detta Skanskachefen till villkorlig dom och samhällstjänst i 225 timmar. Men tingsrätten skriver att om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle åtta månader ha dömts ut.

Chefen åtalades för att ha låtit Skanska betala byggmaterial och renoveringsarbete för 443 000 kronor åt chefens dotter och vän för några år sedan.

Tingsrätten ogillar emellertid den del av åtalet som handlar om vännens fönsterbeställning. Den skada som Skanskachefen har orsakat Skanska uppgår alltså enligt domstolen till 303 000 kronor exklusive moms.

Straffskalan för grovt bedrägeri löper från fängelse i sex månader till fängelse i sex år. Men åklagaren yrkade på villkorlig dom och böter på grund av att mannen är tidigare ostraffad, lever under ordnade förhållanden och bedöms inte begå motsvarande brott i framtiden.

Mannen hade en chefsposition på hög nivå inom Skanska i Växjö och hade just börjat på ett toppjobb på huvudkontoret när åklagare började intressera sig för hans affärer i Växjö. Han har förnekat bedrägeri och hävdat att det i vissa fall handlade om förfakturering av arbeten, som senare skulle utföras på andra ställen än dotterns villa.

Hans försvarsadvokat Göran Björlin har ännu inte talat med sin klient om domen, men utgår ifrån att de ska överklaga.
— Jag har ännu inte läst domen, jag vill titta på den och se hur de har resonerat. Jag är något överraskad, jag hade inte väntat mig detta, säger Göran Björlin.

Mannen har nu lämnat Skanska och pengarna har betalats tillbaka.
— Han sa upp sig i vredesmod när Skanska inte ville tro på honom. Han hade jobbat på Skanska i 43 år, säger Göran Björlin.