Krönikor & Debatt

”Tillsammans är vi mindre ensamma”

Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna.
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna. Foto: Byggcheferna

Krisen kan bli värre än vi hittills velat tro. Då känns det bra att ha 18 000 vänner, skriver Byggchefernas ordförande Jeanet Corvinius.

De senaste månaderna, och speciellt de senaste veckorna, har alla mina jobbsamtal och jobbmöten glidit in på samma sak: de tuffa tiderna. Det märks på alla håll att det är kämpigt hos många nu.

Att sitta med prognosarbete, till exempel, har verkligen blivit en prövning. Aldrig har det väl funnits lika många frågetecken att hantera. Kan det bli som vi har tänkt oss, att priserna snart stabiliseras? Eller väntar någon mer smäll som vi inte har sett än? Vilka projekt kan dra i gång? Kommer avtal att brytas för att alla inte får ihop det?

Det kan svänga snabbt – det har vi fått lära oss de senaste åren. Så sent som i januari tyckte jag mig se positiva tecken. Å ena sidan hängde massor av varsel i luften, oron var stor och många bolag hade det väldigt tufft… men å andra sidan hördes hoppfulla röster. Bankerna hade börjat lugna sig efter höstens oro, företagen hade gjort hemläxan och investerarna började få koll på läget. Kanske skulle ljusningen komma redan om något halvår?

”Krisen kan bli värre”

I dag känns det inte lika säkert. Oron i byggbranschen har toppat riksnyheterna. Varje dag möter vi frågor som bygger på ”the perfect storm”, som förändrade säljnivåer, halverade byggstarter, materialbrist, halvering av bolagsvärden på grund av börsras, kostnadsökningar, räntehöjningar…

Krisen kan absolut bli värre än vi hittills har velat tro. Och vad som händer den närmaste tiden, kanske fram till hösten, kommer att bli djupt påverkande för hela landets ekonomi. Vår bransch står för drygt elva procent av Sveriges BNP och kommer att påverka många runt oss.

Men samtidigt tror jag på vår bransch. Vi vet att den har överlevt många konjunkturer förr. Just i dag är vi långt ifrån en ljusning, men jag tror att det finns två trick som kan göra allting lättare.

Lyft frågan

Det ena: att ta en sak i taget. Om vi blickar fem år framåt och fantiserar om alla möjliga problem som kan uppstå, då ser vi snart en helt omöjlig härva. Men om vi lugnt och metodiskt tar oss an den utmaning som vi har just i dag, och gör likadant i morgon, och dagen efter det, och dagen efter det… ja, då kommer det till slut en dag då det värsta har dragit förbi.

Det andra tricket är att bolla med andra. Alla i branschen sitter ju i samma båt. Att höra hur andra har löst olika saker, och tänker göra framöver, kan få allt att kännas lite lättare.

Som ordförande för Byggcheferna ser jag självklart ett stort värde i att ingå i en branschförening med tusentals kollegor. Tillsammans är vi ett nätverk med cirka 18 000 chefer och ledare inom samhällsbyggnad. Men att hitta stöd hos andra kräver inget medlemskap någonstans. Lyft frågan på lunchen, i projektmöten eller på aw:n. Hur mår ni andra? Är ni oroliga? Har ni någon plan om vi blir uppsagda? Vad är jobbigast just nu? Hur kan vi hjälpa varandra ännu mer?

Omtanke och lugn, det är mitt motto den närmaste tiden. Tillsammans med mina 18 000 vänner i Byggcheferna känner jag mig säker på att det kommer gå bra.

/Jeanet Corvinius,
ordförande, Byggcheferna