Nyheter

Tilly ger Anders Borg <br></br> svar på tal

En intervju i Ekot med Anders Borg har fått känslorna att svalla. Nu får finansministern svar på tal från Byggnadsarbetareförbundets Hans Tilly.

Att finansminister Anders Borg nämnde Byggnads och Byggnads kollektivavtal två gånger i Ekots lördagsintervju har fått fackförbundets ordförande Hans Tilly att ta till pennan. I ett öppet brev till Anders Borg tillbakavisar han anklagelserna att det skulle vara Byggnads komplicerade kollektivavtal som drar ner sysselsättningen och driver upp a-kassekostnaderna.

De höga a-kasseavgifterna beror i stället på de förändringar som finansministern varit med om att genomföra, anser Hans Tilly. Och lönekostnaderna står endast för cirka 12 procent av de totala produktionskostnaderna i byggsektorn.

Förresten är det inte Byggnads kollektivavtal utan lika mycket Sveriges Byggindustriers, undervisar Hans Tilly finansministern. Ett kollektivavtal har två parter.

Byggnads ordförande har också retat sig på att Anders Borg kritiserar förbundet för att inte vara samarbetsorienterat. ”Jag är den första att medge att vi kunde ha bättre relationer med vår motpart”, skriver Hans Tilly. Men det krävs två för tango och parterna sitter nu i en gemensam arbetsgrupp för att förenkla två avtal till ett nytt Byggavtal.

Han antar att Anders Borg med ”samarbetsorienterad”, menar att facket ska vara mer lyhört för arbetsgivarnas krav. ”Men det är inte vårt uppdrag. Vårt uppdrag är att arbeta för bra villkor för våra medlemmar”, skriver Hans Tilly.

Elisabeth Örnerborg / Lag & Avtal

Läs fler nyheter på www.lag-avtal.se