Tre personer åtalas för häktesolycka

Tre personer åtalas för häktesolycka
En konstruktör och två montageledare åtalas för dödsolyckan vid häktesbygget i Helsingborg förra året. En 22-årig byggnadsarbetare avled efter att ha fått ett betongelement över sig.

Olyckan inträffade i mars förra året, vid bygget av det nya häktet i Helsingborg. Ett väggelement på plan två saknade helt förankring i den övriga stommen. När stöttorna mot väggen togs bort rasade den över byggnadsarbetaren.

Nu åtalas den konstruktör på OM Design som ansvarade för den prefabricerade väggen och golvbjälklaget. Åklagare Lars Magnusson menar att konstruktören inte kvalitetsgranskade ritningarna och därmed inte upptäckte att väggelementet saknade dubb och att golvbjälklaget saknade urtagningar för dubb.

Två montageledare vid Strängbetong åtalas också för olyckan. Åklagaren menar att de borde ha upptäckt bristerna på väggelementet och golvbjälklaget.

— Sådant ska de se när de planerar byggnationen. Men det gör de inte. Montörerna ser att det saknas dubb och vidtalar montagearbetsledarna, men det händer ingenting, säger Lars Magnusson.

Enligt åklagaren besiktigades plan två av de två montageledarna innan de gav order om att väggstöttorna skulle tas bort.

Eftersom de två inblandade företagen, OM Design och Strängbetong, enligt åklagaren inte har uppfyllt kraven i arbetsmiljölagen yrkar han att de ska betala två miljoner kronor vardera i företagsbot.

Bland åklagarens bevisning finns flera vittnesuppgifter från anställda på Strängbetong som säger att det rådde tidsbrist på företaget och att ritningarna därför inte kontrollerades ordentligt. En montör har också sagt att han påtalade för montageledarna att väggelementet stod helt utan förankring.

För de tre åtalade personerna är brottsrubriceringen arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Åklagaren planerar att yrka på villkorlig dom och böter för dem. Själva förnekar de brott, och företagen bestrider företagsbot.

Peab var totalentreprenör på häktesbygget, men undgår juridiskt ansvar för olyckan.

— Det är svårt att visa oaktsamhet på Peab när de har lämnat över hela utförandet av stomme till Strängbetong, säger Lars Magnusson.

Relaterade artiklar

Lista: Nya upphandlingar
Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet