Nyheter

Tre vinnare får bygga i Upplands Väsby

Nya Tider – Eviga Ideal. Byggherre: CA Fastigheter. Arkitektkontor: Odinviken

Nu är det klart vilka som får bygga bostadshus i klassisk stil i Upplands Väsby. Tre vinnare får bebygga varsitt kvarter när tävlingsjuryn redovisar sitt beslut. 

Den uppmärksammade tävlingen om att bygga nya bostadshus i klassisk stil får tre vinnare. Favoriten i medborgardialogen, ”Nya Tider – Eviga Ideal”, kommer att byggas i ett av de nya bostadskvarteren längs Mälarvägen i Upplands Väsby.

Tävlingsjuryn som består av kommunens miljö- och planutskott har valt ut tre vinnare som får bebygga varsitt kvarter är:

  • Nya Tider – Eviga Ideal. (Byggherre: CA Fastigheter. Arkitektkontor: Odinviken)
  • Jazz. (Byggherre: Backastad. Arkitektkontor: ES-A Arkitekter) 
  •  Oculus. (Byggherre: Nordfeldt Development. Arkitektkontor: Arkitema) 
 – De vinnande bidragen har på ett stilsäkert sätt och med hög ambitionsnivå levt upp till våra krav om att skapa bostadshus i klassisk stil. Samtliga förslag innehåller hög arkitektonisk kvalitet och vi bedömer dem som fullt genomförbara, säger juryns ordförande Oskar Weinmar (M), i ett pressmeddelande.

Nya Tider – Eviga Ideal är det bidrag som fick flest röster i den medborgardialog som pågick under perioden 27 januari-28 februari.

– Under hela den här tävlingen har vi varit angelägna om att få med medborgarnas tankar och åsikter. Det har varit självklart för oss att lyssna på dem och deras val har även varit en av våra favoriter i den sammantagna bedömningen, säger Oskar Weinmar (M).

Markanvisningstävlingen startade hösten 2020 med den politiska inriktningen att bygga ett bostadsområde i klassisk stil. De byggnadsstilar som avses är nyrenässans, jugend, nationalromantik och 20–tals klassicism.

Bland de 18 bidrag som inkom till tävlingen valde juryn ut sex bidrag som prövades i medborgardialogen och i juryns slutliga avgörande. De tre vinnarna får nu uppdraget att bygga bostadshus med sammanlagt cirka 450 lägenheter.

– Nu kommer vi att ha möten med vinnarna och säkerställa att detaljplanen för området överensstämmer med de inlämnade bidragen. Därefter hoppas jag att vi snart kan sätta spaden i marken, säger stadsarkitekt Lena Nordenlöw.