Nyheter

Trillingarna snickrar bäst ihop

Bröderna Robin, Patrik och Mikael Wadenholt, kända från Bygglet Challenge och inredningsprogrammet 1/2 rum och kök, driver byggföretaget Trillingbygg AB ihop. Foto: Bygglet

De har drivit byggföretag ihop i fyra år. De har medverkat i inredningsprogram på TV och i Bygglet Challenge på Youtube.
Utöver det så har de en väldigt ovanlig gemensam nämnare – de är nämligen enäggstrillingar.


I fyra år har Mikael, Patrik och Robin Wadenholt från Stockholm drivit byggföretag ihop.

Mikael var den av bröderna som banade vägen in i byggbranschen genom att ta jobb som snickarlärling efter gymnasiet. Senare följde Patrik och Robin efter och fick anställning på samma företag.

För fyra år sedan valde de att starta eget, Trillingbygg AB. Bland kunderna finns både privatpersoner och företag, och de allra flesta uppdragen får de via referenser och rekommendationer.

– Vi gillar framför allt snickeri. Man ser resultat så fort. Men ibland kan det vara skönt att montera gipsskivor och inte behöva fundera så mycket, säger Patrik som är talesperson för trion under intervjun.

Funderat och klurat är något som de har gjort ihop med inredaren Keyyo i SVT:s inredningsprogram ½ rum och kök, som går ut på att hjälpa trångbodda med compact living-lösningar.

– Vi fick förfrågan från SVT, vi har tidigare snickrat i Äntligen Hemma. ½ rum och kök var ett bra upplägg och vi var ett roligt gäng. Keyyo är jätteduktig, men vi fick vara med och bolla idéer och påverka lösningarna, berättar Patrik.

För att hinna spela in sex avsnitt var de tvungna att vara borta från firman tre dagar i veckan, något de löste genom att hyra in kollegor.

– Vi har ett tätt samarbete med kollegor i branschen och vi brukar hjälpa varandra. I vanliga fall brukar vi också leja in elektriker, plattsättare och målare.

Ett annat aktuellt uppdrag som de medverkat i är Bygglet Challenge på Youtube, ett tävlingsprogram där företagarnas vardagspussel har förvandlats till lekfulla utmaningar, som illustrerar de olika funktionerna i projektverktyget, som tidrapportering, projektplanering och fakturering. Här fick bröderna utmana varandra i olika tävlingar. 

– Det var jätteroligt, vi spelade in avsnitten utanför Göteborg i somras. Det var som lekarna på midsommarafton, säger Patrik som dock grämer sig över att han fick se sig besegrad av brorsorna i det enda byggmomentet.

Till vardags är det han som sköter en stor del av administrationen eftersom han har småbarn och har jobbat en del hemifrån. Innan sköttes mycket av administrationen på papper och i excelark. Nu har Trillingbygg tagit det digitala steget genom samarbetet med Bygglet.

– Nu är det enklare att hålla koll på allt, från tidrapportering och fakturor till hur jobben går och om vi räknat rätt. För mig som sköter pappersarbetet har det blivit mycket smidigare.

Att de tog steget och gick från anställning till att starta eget har också fört med sig många fördelar, tycker Patrik.

– Även om vi jobbade på samma företag tidigare så jobbade vi ju inte alltid ihop. Det roligaste vi vet är att jobba tillsammans, vi kompletterar varandra så bra och det gör att arbetet blir effektivare.

Att sätta olika etiketter på de tre snickarna är inte lätt, men Patrik gör ett försök.

– Robin är den lite mer sociala som tycker om att ta snacket med kunden, Mikael är den kunniga med längst erfarenhet som helst tar på kåporna och kör.

Patrik har ett kännetecken i form av ett ärr på handen, ett minne efter en olycka då han sågade sig i handen vid ett klyvbord. Idag har han stor respekt för verktyg och tänker mer på säkerheten.

– Det viktigaste är att inte stressa, utan ta det lugnt. Men det var onödigt att det skulle behöva hända en olycka för att jag skulle inse det.

Trillingbyggarnas verksamhet har inte påverkats negativt av coronapandemin.

– Under våren hade vi väldigt många utejobb inbokade, så vi har inte behövt jobba inomhus hos kunden. Vi har haft med oss egen micro och matlådor och hållit oss för oss själva. 

Några fler säsonger av ½ rum och kök har inte spelats in, men Patrik hoppas på mer.

– Än är vi inga kändisar, vi blir inte direkt igenkända på stan.

Mikael Wadenholt

Ålder: 32 år – Storebror

Familj: Gift med Amanda och har en son, Frans, på 1,5 år. Ska få sitt andra barn i slutet av Januari.

Bor: Ny inflyttad i villa i Stureby

Intressen: Umgås med vänner och familj, padel, just nu renovera/snickra i huset

Det bästa med att jobba som snickare: Att det är kroppsligt arbete samtidigt som man får använda huvudet för att lösa problem eller komma på bra lösningar. Skapa något som man själv och framförallt kunder är nöjda över. Det är många olika arbetsmoment som gör att man inte tröttnar. Nu är det vi tre som driver firman tillsammans så är det en stor bidragande faktor att det är så roligt.

Patrik Wadenholt

Ålder: 32 år – Mellanbror

Familj: Sambo med Denise och har två döttrar, Hollie 5 år och Nova 3 år.

Bor: Villa på Ekerö

Intressen: Padel, snickra och vara med familj och vänner.

Det bästa med att jobba som snickare: Att få jobba med kroppen, röra på sig dagligen och variationen. Roligast är att få lösa problem och se resultatet.

Robin Wadenholt

Ålder: 32 år – Lillebror

Familj: Gift med Elinor och väntar sitt första barn i mitten av Januari

Bor: I lägenhet på Kungsholmen

Intressen: Träna, umgås med vänner och familj, snickra

Det bästa med att jobba som snickare: Att få arbeta med kroppen. Att få skapa, vara uppfinningsrik, lösa problem. Lära sig nya saker Att få göra det med mina bröder, bästa vänner, gör det ännu roligare.