Byggmaterialdagen

”Tydligt hur starkt drivet är i hållbarhetsfrågorna är”

Jenny Svärd, ny vd för Byggmaterialindustrierna.
Jenny Svärd, vd för Byggmaterialindustrierna. Foto: Anna Sjöström

Tisdag den 28 november arrangerade Byggmaterialindustrierna och Stockholmsmässan för första gången Byggmaterialdagen.
– Det är tydligt hur starkt drivet är i hållbarhetsfrågorna, säger Jenny Svärd, vd för Byggmaterialindustrierna.

Hållbarhet var det genomgående temat för dagen och ämnen som diskuterades var bland annat nya regler och lagar, digitalisering, kompetens, bostadsbyggande och energieffektivisering.

– Det blev en lyckad dag med många intressanta presentationer och paneldiskussioner, delande av kunskap och nätverkande. Vi har fått väldigt bra respons och det känns jätteroligt, säger Jenny Svärd.

Vad är det viktigaste du tar med dig från dagen?
– Nya insikter och kunskap men också hur viktigt det är att vi pratar med varandra i värdekedjan och med andra aktörer. Vi har ju redan idag dialog i olika frågor men vi behöver samtala och samarbeta ännu mer, inte minst för att klara klimatomställningen där vi alla är beroende av varandra för att lyckas.

Vad hoppas du ha hänt inom branschen inom det närmste året?
– Det har hänt mycket bara de senaste åren och jag tror att det kommer att hända minst lika mycket de kommande åren. Ett år är inte lång tid men det är ett spännande år, mycket kommer att klargöras under 2024 inte minst när det gäller hur de många av de nya EU-regelverken kommer att beröra olika aktörer i sektorn. Jag hoppas också att vi under det kommande året har kunnat lösa vissa knutar i det cirkulära så att det tar fart och, i och med de många pågående initiativen inom digitaliseringsområdet, så tror jag att vi har kommit längre i digitaliseringen och förhoppningsvis börjat få på plats en del förutsättningar för en mer effektiv informationsöverföring i värdekedjan. Konjunkturen är ju i ett svårt läge men jag hoppas också på ljusningar under nästa år för bostadsbyggandet och sektorn.

Kommer ni att ordna en ny Byggmaterialdag?
– Det hoppas jag verkligen! Vi behöver utvärdera dagen och ta del av den input vi fått från deltagarna, partners med flera och sen ta ett beslut tillsammans med Stockholmsmässan.

Hon vill också tacka alla partners panellister och deltagare som var med.

– Det var vi alla tillsammans som gjorde denna dag lyckad! Och inte minst Stockholmsmässan som ordat ett väldigt finns arrangemang. Jag fick så mycket energi av dagen, det var en positiv, konstruktiv stämning och det är tydligt hur starkt drivet är i hållbarhetsfrågorna. Det känns bra!