Säkerhet

Uppkopplad väst larmar vid fall

Test av uppkopplade västar på arbetsplatsen i Häggvik.
Anton Jensen Wennberg, arbetsledare NCC, och Mattias Bring, markarbetare, har testat västarna på arbetsplatsen i Häggvik. Foto: Johan Röisland

Vid arbetet med trafikplats Häggvik, en del av Förbifart Stockholm, har NCC testat uppkopplade varselvästar från Swanholm Technology som ett led i säkerhetsarbetet. Västen kan exempelvis larma om bäraren faller och blir liggandes.
– Smart och uppkopplad teknik som gör att vi syns bättre och larmar vid fara är en viktig pusselbit för att nå våran nollvision för arbetsplatsolyckor, säger Claes Henschel, digital innovation manager på NCC Group.

Västarna från Swanholm Technology har Ai-styrning känner av om bäraren ramlar och blir liggandes. Vid ett tillbud larmar västen automatiskt förinställda kontakter, till exempel kollegor och arbetsledare. Målet med västen är att göra arbetet tryggare för utsatta yrkesgrupper såsom lastbilschaufförer, bygg- och anläggningsarbetare, lageranställda och andra yrken där personer jobbar ensamma eller i potentiellt i farliga miljöer.

NCC har tidigare testat västen i Toresta grustag i Bro, och nu i Häggvik.

– Teknik är som allra bäst när du inte tänker på att den är där. Det vill säga den ska inte innebära några extra arbetsmoment, men samtidigt underlätta vardagen och, i det är fallet, öka säkerheten, säger Claes Henschel, digital innovation manager på NCC Group.

”Det är enkelt”

Testerna har gjorts inom projektet Digital transformation av byggplatser, som är en del av Smart Built Environments.

– Vi har ett jättebra samarbete med Swanholm, där vi exempelvis ger feedback på olika funktioner och på så sätt får vara med och bidra med vår kompetens från byggarbetsplatser. Under våren kommer fler funktioner i västen att presenteras.

Västen kommer att fortsätta användas i Häggvik och på andra arbetsplatser. NCC:s tanke är att teckna ett ramavtal med Swanholm Technology så att de projekt som vill och ser nytta av lösningen får möjlighet att använda västarna.

– En stor fördel som jag ser är att funktionerna finns inbyggda i utrustning som vi redan använder, det vill säga det är inget extra som behöver tas med ut, utan det är enkelt. Själva teknologin i västen, att den kommunicerar med en smartphone, gör att det i princip bara är fantasin som sätter gränser för vilka ytterligare funktioner vi kan lägga till, säger Claes Henschel.

– NCC har varit en väldigt bra plattform att göra tester med, krävande arbeten och duktig personal. Det har givit oss värdefull feedback och därmed har vi kunnat förbättrat våra produkter, speciellt appen som är kopplad till Alert vest, säger Jonas Svanholm, Swanholm Technologys vd och grundare.

Anton Jensen Wennberg, arbetsledare NCC.
Anton Jensen Wennberg, arbetsledare NCC. Foto: Johan Röisland

Swanholm köpte loss prototypen

Idén till västen tog form runt 2018 när han ansvarade för en innovationsavdelning på Scania.

– Vi såg att dödsrelaterade arbetsolyckor hos lastbilschaufförer låg i topp. Vi kände att vi behövde utforska vad kan vi göra för att förbättra säkerheten runt omkring lastbilen. Västen blev idén som senare blev en fungerande prototyp, säger han.

Västen visades på diverse mässor och event och man såg att behovet var så mycket större än lastbilsförare.

– Då föddes idén att köpa loss produkten vi prototypat på Scania och starta Swanholm Technology för att kunna nå fler utsatta yrkesgrupper.

Under 2022 släppte Swanholm Technology den första versionen av Swanholm Alert Vest. Västen har funktioner som att den automatiskt kan kalla på hjälp vid fall. En AI har tränats för att göra den så smart som möjligt för att minimera falsklarm. Användaren kan också själv kalla på hjälp om det behövs.

– Vi lade även till en extra ljus på västen för att vara synlig på längre håll än en normal varselväst. Vi valde en elektroluminiscent färg som är en patenterad teknik som drar lite ström och bländar inte men syns på håll. Västen är såklart certifierad enligt EN ISO 20471, säger Jonas Svanholm.

Claes Henschel, digital innovation manager på NCC Group och , Swanholm Technologys vd och grundare.

Timer för farliga jobb

Sedan lanseringen av Alert Vest har Swanholm Technology genomfört pilotprojekt med flera högprofilerade kunder. Detta har legat till grund för utvecklingen av en app som kontrollerar västen. Den nya appen, som kom i början av året, har bland annat utökade larmkontakter, timeralarm och uppkoppling även via wifi.

– Vårt mål är att Swanholm Sense-appen ska vara så enkel som möjligt för användaren. När man väl har ställt in den efter sina egna preferenser ska man inte behöva göra så mycket mer. Timern för jobb i farliga miljöer är en beprövad feature som är eftertraktad i många branscher, säger Jonas Svanholm.

Vad händer just nu?
– Vi är i gång och säljer västen och har sålt västen i dagsläget till sex europeiska marknader. Även om det i dagsläget är små volymer så är intresset stort. Vi har även fått förfrågningar från USA och nu senast ett stort gruvbolag i Chile. Så produkten börjar sprida sig runt världen vilket är kul. Sen såklart hoppas vi att den svenska marknaden för vår produkt verkligen tar fart och vi har de säkraste arbetarna i världen, säger Jonas Svanholm.