Nyheter

Utskälld byggnad prisas

Silverbalken går i år till arkitekterna bakom Stockholm Waterfront Congress Centre, byggnaden som har bespottats av många.

Det är arkitekterna Hans Forsmark, Bengt Svensson och Anders Thalberg på White arkitekter som har utformat Waterfronts kongressdel. Nu belönas de med Stålbyggnadsinstitutets pris Silverbalken.

Motiveringen lyder bland annat att deras utnyttjande av stål i stomme och exteriör är innovativt, samt att de har lyckats skapa den önskade byggnadsvolymen trots den begränsade ytan på marken.

Stockholm Waterfronts kongressdel har en spektakulär utsida med 3 500 z-profiler i rostfritt stål som har monterats med ett avstånd till den bakomliggande väggen.

Hela projektet, som även består av ett hotell och en kontorsdel, har fått utstå en hel del kritik. Redan före byggstart kallades projektet för en fara för riksintresset. Av tidningen Ny Tekniks läsare har särskilt stålprofilerna på kongressdelen fått spott och spe.

Men Stålbyggnadsinstitutet gillar stålprofilerna, och tycker att de har skapat en fri, svepande form. Det exteriöra uttrycket kallar institutet för ”en silverglänsande krona.”

Bengt Svensson, en av pristagarna, berättar för Byggvärlden att han har följt kritiken av Stockholm Waterfront.

— O ja, det läser vi om hela tiden. Det finns de som hade velat se något mer nedtonat och mindre vid det läget vid Stadshuset. Men vi har haft våra förutsättningar i projektet och det var inte oväntat att det skulle bli kritik när man bygger i det läget, vad man än gör, säger han.

Blir priset som en revansch för kritiken?

— Nej, så ser jag det inte. Vi är väldigt glada för uppmärksamheten, men vi ser det inte som en sådan kamp. Människor får tycka det de tycker. Och det finns också de som tycker att det är ett spännande projekt, säger Bengt Svensson.

Hur kom ni på utformningen med stålprofilerna?

— Vi ville göra något som inte var så massivt, och lösa upp formen. Vi ville ha stål som speglar ljuset och omgivningen på något sätt.

Hur känns det att få Silverbalken?

— Alla tiders. Vi tyckte att det var jättetrevligt att få det.

En annan av pristagarna, Hans Forsmark, tycker att priset visar att människor har olika syn på byggnaden.

— Ett hus måste få väcka lite uppmärksamhet också. Bygger man något som inte är så lågmält får man olika sorters kommentarer, det får man vara beredd på, säger han.

Stålbyggnadsinstitutet ger Silverbalken till speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. Årets balk är den 37:e i ordningen och delades ut i förra veckan.

Fakta/Prismotiveringen

”Arkitekterna Hans Forsmark, Bengt Svensson och Anders Thalberg tilldelas Silverbalken år 2011 för sitt innovativa utnyttjande av stål till såväl stomme som i det exteriöra uttrycket för Stockholm Waterfronts kongressbyggnad.

Genom att utnyttja stålets egenskaper har den önskade byggnadsvolymen skapats med ett minimalt avtryck på marken som ryms inom tomtens starkt begränsade yta.

Kongressbyggnadens exteriöra uttryck har skapats i en fri svepande form med hjälp av individuellt utformade profiler i rostfritt stål där materialets egenskaper i form av ytfinish och formbarhet tagits tillvara på ett utmärkt sätt.”