Nyheter

Välpolerad glaskub mitt i smeten

Platinan byggs vid Lilla Bommen, precis vid nya Hisingsbron i Göteborg. Bild: Henrik Ekberg

Den 60000 kvadratmeter stora Platinan är helt täckt av glas. Med ett drygt halvår kvar till färdigställandet går Peab nu in i slutspurten.  – Nu sker det mesta på insidan, säger Ulf Johansson, produktionschef på Peab. 

Även om det byggs mycket överallt i Göteborg känns det ändå som att Platinan utgör själva centrum av byggprojekten, med Hisingsbron precis bredvid, Västlänken, överdäckningen av Götaledan och hela Centralenområdet ett trestegs-hopp bort. Men hittills har det fungerat bra, enligt Ulf Johansson.

 – Förvånansvärt bra faktiskt. Vi har regelbundna samordningsmöten med de andra aktörerna vad gäller trafikomläggningar och så vidare. En stor del av den 18 våningar och 72 meter höga byggnaden blir hotell som Scandic kommer att driva, inklusive restaurang på entréplan och skybar med en 400 kvadratmeter stor uteservering på våning 14. Resterande ytor ska fyllas med bland annat kontor, coworking- och mötesytor och en så kallad Black box – en eventlokal med plats för tusen personer.
 – Lokalen har även en hiss stor nog att rymma bilar så att bilutställningar kan arrangeras i lokalen, berättar Ulf Johansson och fortsätter:
 – Vi ligger i fas just nu och har en bra känsla. Det som återstår är det invändiga, ytskikt och att bygga klart de sista innerväggarna. 
Han berättar att betongstommen på plan två och tre nyligen har byggts ihop med Hisingsbron och nu pågår invändiga arbeten på andra vångsplanet. På våning tre, precis intill brons cykelbana, blir det en terrass samt ett glashus som troligtvis kommer att användas som utställningsrum. Som produktionschef är Ulf Johansson ansvarig för både produktionen och arbetsmiljön på byggarbetsplatsen. 
I våras nåddes toppen på personalstyrkan då över 400 yrkesarbetare befann sig i området samt 55 tjänstemän i arbetsplatskontoret intill. Nu har man påbörjat nedtrappningen och antalet byggare är runt 350 personer.
 – Vid årsskiftet ska det egentligen inte vara någon yrkesarbetare kvar. Detta är ett av Peabs största projekt i Sverige just nu med en kontraktssumma på 2,3 miljarder kronor, säger han och tycker inte alls att det är några problem med att ansvara för hundratals byggare. 
 – Det finns alla tänkbara stödfunktioner i ett sådant här stort projekt. I mindre projekt får man rådda mer själv. Sen är det självklart stora beslut som måste fattas och som berör många människor, det gör det tufft ibland. Men det finns en bra uppbackning inom Peab. 
Bland de svårare besluten att fatta har till exempel handlat om stomstabiliseringen.
 – Där valde vi bland annat att använda trapphus. Vi gjöt de fyra stabiliserande trapphusen först och byggde sedan den prefabricerade betongstommen runt om. Vi placerade tre tornkranar ovanpå trapphus-kärnorna vid monteringen av stomme och fasad, berättar han.  

Men mest spektakulärt med Platinan är förstås fasaden som enbart består av elementfasad av glas. Totalt handlar det om 24 500 kvadratmeter glas som täcker den stora byggnaden.
 – Stora delar av fasaden består av dubbelskals-fasad, framför allt sidan som vetter mot bron. Dels för att minska bullret från trafiken, dels värmen. Mellan de båda fasaderna finns det en luftspalt på 60 centimeter som tar hand om ljudet och ventilerar bort värmen, säger Ulf Johansson. 
Fasadmodulerna har levererats rån Lettland och de största mäter 1,60 gånger 3,80 och väger drygt 400 kilo. I projektet arbetar Peab med Dalux-programvara som möjliggör VR-teknik och att Platinan 3D-skannas löpande. Alla ritningar finns också tillgängliga digitalt. Något som också ledde till att man häromåret tog hem digitaliseringspriset BIM d’OR för bästa internationella byggprojekt.
 
– Det funkar jättebra att kontrollera ritningarna ute på bygget i en padda eller mobil. Även alla transporterna lägger vi in digitalt för att logistiken ska fungera, det handlar ju om klockslagsleveranser och allt måste vara inbokat långt tid innan.

Om Platinan 
Byggherre: Vasakronan 
Entreprenör: Peab 
Arkitekt: EG Architects 
Klart: Beräknas klart mars/april 2022. 
Yta: Totalt 75 000 kvadratmeter med garage, ljus yta 60 000 kvadratmeter. 
Innehåll: Hotell, kontor, restauranger, butiker, utställnings- och mötesytor. 780 cykelparkeringar och 170 p-platser för bilar. 
Grundläggning: Kohesionspålning ner cirka 78 meter, alltså bara friktion som bär upp pålarna. Totalt 1100 betongpålar. 
Certifiering: Byggnaden ska certifieras enligt LEED med målsättningen att nå Platinum.