Nyheter

Vandaler sprängde väggar på Peab-bygge

Under helgen drabbades Peabs bygge av bostadsrätter vid Fruängen i Stockholm av skadegörelse. Vandaler sprängde sönder betongstommarna i flera badrum, troligen med dynamit.

Det var en dyster syn som mötte platschefen Ove Forselius på Peabs byggprojekt vid Fruängen i Stockholm på måndagsmorgonen. Vandaler hade tagit sig in på bygget och förstört flera badrumsväggar.
— Några badrumsväggar hade rämnat fullständigt i en lägenhet. Det var ingen kinapuff, någon form av dynamit måste de ha använt. Det blir en viss tryckvåg av det här, så vi kommer att få mura om flera badrum, säger han.

Polis kallades till platsen och hela byggarbetsplatsen blev genomsökt med bombhund. Vittnen ska ha rapporterat om en eller flera kraftiga smällar under lördagskvällen.
— Min reaktion var att det här var ett busstreck av småungar, men det krävs samtidigt en viss ålder för att skydda sig från en sprängning på det sätt som de gjort här. Vi såg snöret som de troligen använt för att detonera dynamiten gå in bakom en mur, säger Ove Forselius.

Huset är en del av projektet Muffen som inkluderar sex bostadsrättshus med lite drygt 400 lägenheter. Ett hus är färdigbyggt och fyra huskroppar är påbörjade. Det hus som drabbades av sprängningen är nummer två i ordningen och består än så länge bara av betongstommar.

Projektet Muffen är i sin tur en del av satsningen på den nya stadsdelen Gyllene ratten i Fruängen med omkring 1 000 planerade lägenheter, berättar Forselius. Det är första gången han är med om att någon misstänks ha använt sig av sprängämnen vid skadegörelse.

— I vår bransch råkar vi ut för skadegörelse hela tiden, där ungar är inne och sprayar färg och slår sönder saker. Men det är alltid trist att råka ut för, det här kostar oss uppskattningsvis mellan 150 000 och 200 000 att åtgärda.

Polisen har haft kriminaltekniker på plats på byggarbetsplatsen, som ligger vid Gamla Södertäljevägen. Ännu finns inga misstänkta till sprängningen.

— Jag hoppas verkligen att polisen får tag i dem, om inte annat för deras egen säkerhet. Jag skulle inte vilja att mina barn var ute och smällde dynamit på kvällarna. Risken att de drabbas av svåra skador är väldigt stor, säger Ove Forselius.