Nyheter

Världens största vindkraftspark invigd

Världens största vindkraftspark är nu färdigbyggd. 627 mellanstora vindkraftverk snurrar nu i Roscoe i Texas och försörjer mer än 230 000 hushåll med el.

Det är det tyska energibolaget Eon som äger Roscoe Wind Farm, men projektet startades av det brittiska, gröna energibolaget Airtricity. Totalt har det tagit 2 år och kostat 1 miljard dollar.

Vindparken täcker ett 400 kvadratkilometer stort område, mitt i bomullsfälten. Airtricity och Eon har förhandlat med 300 markägare för att få rätten till det stora området.

Den totala installerade effekten är på 781,5 MW vilket gör Roscoe till världens största landbaserade vindrkaftspark före den närbelägna Horse Hollow-parken som hade det tidigare världsrekordet på 735,5 MW.

Airtricity började bygga Roscoe-parken med 1 MW Mitsubishiturbinen. Eon har sedan ökat på storleken med turbiner från både Siemens och General Electric och den genomsnittliga turbinstorleken ligger på 1,25 MW.

USA har tagit över ledartröjan i vindkraft från Tyskland. Och oljestaten Texas är USA:s största vindkraftsstat.

Den titeln tog man redan 2006 med 2 400 MW installerad kapacitet. Nu är man uppe i hela 8 335 MW.

De båda oljegiganterna Shell och BP har deklarerat att de kommer att göra sina vindkraftsinvesteringar i USA. Och Vestas, världens största tillverkare av vindkraftverk bygger nya fabriker i USA.

Ännu kan inte vindkraftsparkerna till havs tävla med de stora landbaserade anläggningarna, skriver den norska ingenjörstidningen Teknisk Ukeblad.

Världens största havsbaserade vindkraftspark är Horns Rev utanför Danmark. Svenska Vattenfall är största ägare och är den som har ansvaret för driften.

Men Horns Rev har bara drygt 200 MW installerad kapacitet.

Snart blir Horns Rev omsprunget av de två brittiska jätteprojekten Greater Gabbard på 504 MW utanför Suffolk och London Array på 1000 MW.

Men allt detta bleknar inför Canada Hydros planer på vindkraftsparker i de stora sjöarna mellan Kanada och USA. Där planerar Canada Hydro anläggningar på sammanlagt 4400 MW effekt.