Nyheter

Varselvågen inom byggsektorn fortsätter

60 anställda får lämna Derome. Foto: Derome

Cirka 60 personer tvingas lämna Derome, samtidigt varslar stomentreprenören Strängbetong 230 anställda om uppsägning.
– Vissa orter blir svårt drabbade, säger Stefan Ohlsson, vd på Strängbetong.  

Enligt Stefan Ohlsson är varslen lagda regionvis och berör Strängbetongs fabriker i Veddige, Örebro, Kungsör, Norberg och Hudiksvall samt även kontoren i Göteborg, Borås, Malmö och huvudkontoret i Stockholm.

– Det är både yrkesarbetare och tjänstemän som berörs. Förhandlingar mellan parterna pågår och vår ambition är att försöka avsluta dessa så snabbt som möjligt. I vissa fall kanske vi blir klara redan innan jul, säger Stefan Ohlsson.

Avmattning på marknaden

Stefan Ohlsson uppger en avmattning på marknaden, framför allt på bostadsmarknaden, som orsak till varslen.  

– Efter semestern har vi sett en kraftig nedgång, innan semestern var vi ganska opåverkade, men sedan augusti, september har det gått ganska snabbt. Därefter har vi tittat på olika åtgärder för att anpassa oss till marknadssituationen, säger han och fortsätter:

– Den återkoppling vi får från många av våra kunder är att de har svårt att få ihop sina projektkalkyler. Projekten finns, men de skjuts fram eftersom man inte vill fatta beslut under rådande omständigheter, och det har jag stor respekt för.

Över 60 får lämna i Veddige

Strängbetong, som är en del av globala industrikoncernen Consolis, har i dag cirka 950 anställda i Sverige. Vid fabriken i den lilla orten Veddige i Halland uppges drygt 60 anställda beröras.

– Vissa orter blir svårt drabbade, vilket leder till förstämning. Vi hoppas att vi inte ska behöva säga upp alla som berörs av varslet, men det beror på hur förhandlingarna går och vad som händer på orderingångssidan, säger Stefan Ohlsson som påpekar att många nu befinner sig i en tuff situation.  

– Vi märker av det bland kunder och konkurrenter. Vissa gör åtgärder snabbare, andra kanske planerar åtgärder efter julhelgerna.  

Derome

Strax söder om Veddige ligger orten Derome med några hundra innevånare och där det stora trä- och byggföretaget finns. Inom Deromekoncernen arbetar i dag cirka 2 800 personer. Redan i november varslade Derome om uppsägning av 100 anställda. Efter förhandlingarna är det nu klart att cirka 60 tvingas lämna bolaget och orsaken är den oroliga omvärlden med skenande råvarupriser och inflation samt stigande energipriser, vilket påverkar såväl konsumenters som företags köpkraft, enligt koncernchef Magnus Andersson.

Magnus Andersson, koncernchef på Derome. Foto: Derome

– De som berörs jobbar främst på våra produktionsanläggningar som är riktade mot bostadsproduktion och nybyggnation av bostäder. Det handlar om anställda runt om i hela landet, säger Magnus Andersson.

De resterande 40 som varslades lyckades man hitta lösningar för, bland annat genom omplaceringar.

– Just den delen kändes bra, men sammantaget känns ju detta jättetråkigt givetvis, säger Magnus Andersson.

Vad tror du framöver, ser du någon ljusning?

– Det är väldigt svårbedömt detta, det vänder förstås någon gång, men hur lång eller djup denna svacka blir är omöjligt att säga.