Nyheter

Växande intresse för ägarlägenheter

Första maj blir det möjligt att bygga ägarlägenheter och allt fler ansökningar har skickats till Lantmäteriet. Men de stora bostads- och byggföretagen avvaktar.

Intresset finns, men de byggföretag som Dagens Industri pratat med har inga konkreta planer på att bygga ägarlägenheter.

— Vi tittar på olika möjliga projekt, men jag kan inte peka ut något enskilt ännu. Vi startar väldigt få projekt just nu överhuvudtaget. Men när bostadsbyggandet väl tar fart kommer detta att vara en del av vårt erbjudande, säger Per-Lennart Berg, pressansvarig på Skanska, till DI.

Inte heller JM planerar för bostäder i den nya upplåtelseformen. Men flera bygg- och ombyggnadsprojekt med sikte på ägarlägenheter har lämnats in till Lantmäteriet. I Karlstad ska en skola byggas om och bli ägarlägenheter, liksom Ystads gamla vattentorn. Bostadsbyggare spridda över landet har visat intresse för boendeformen, från Gotland till Örnsköldsvik och Rosengård i Malmö.

Samtidigt visar en c-uppsats om ägarlägenheter i Norge genomförd av två studenter vid Handelshögskolan i Göteborg att skillnaden i försäljningspris inte är särskilt stora mellan ägarlägenheter och bostadsrätter i samma områden. Däremot säljs ägarlägenheterna i Norge generellt till högre priser — eftersom de framför allt återfinns i exklusiva områden.

— Så tror jag att det kommer att bli i Sverige också, säger Mattias Johnsson, en av studenterna, till DI, och fortsätter:

— Man bygger där folk har råd att pröjsa lite mer och ser lägenheten som en investering. För att det ska löna sig att hyra ut måste man ha lagt en god kontantinsats, från exempelvis en husförsäljning eller från sparat kapital. Och man vill köpa i ett område där det är lätt att hyra ut.