Nyheter

Veckat kontor får <br></br> fasad från Lysekil

Vad kan en veckad kontorsbyggnad i Köpenhamn ha gemensamt med en båt? Båda är tillverkade i lätta, fukttåliga kompositmaterial. De unika fasadelementen från Lysekil låter arkitekterna ta ut svängarna, skriver Ny Teknik.

Snart står det veckade sexvåningshuset klart i Tuborg hamn i Köpenhamn. Den kristalliknande strukturen vänder sneda glasytor mot norr, marmorliknande sten åt söder.

Med traditionella metoder skulle det vara en dyr och tidskrävande konstruktion där glas och sten fästs i ett stadigt stålskelett. I stället används en ny sorts fasadelement utvecklade av Göteborgsföretaget Skandinaviska Glassystem med fabrik i Lysekil. Det rör sig om självbärande moduler i en sandwichkonstruktion med en skumkärna och kompositmaterial.

— Ungefär som i kompositbåtar. Det är starkt, lätt, tål fukt och man kan dessutom bygga fasader med organiska former utan att det blir alltför dyrt, säger Erik Stening, som är affärsutvecklare på Skandinaviska Glassystem, till Ny Teknik.

Kompositmodulerna tillverkas i Lysekil och fraktas till Köpenhamn där de förses med glas och marmor. Sedan kläs fasaden av ett fyrmannateam.

Enligt Skandinaviska Glassystem är konceptet unikt.
— Det här ger arkitekter helt nya möjligheter att skapa nya former. Jag tror på en otroligt stor marknad, säger Erik Stening.

Företaget är annars främst känt för sina spektakulära glasfasader och glastak. Jättehotellet Bella som byggs i Köpenhamn, operahuset i Oslo och den svenska ambassadbyggnaden i Washington är några exempel.

Charlotta von Schultz / Ny Teknik

Läs fler tekniknyheter på www.nyteknik.se