Intervju

”Vi har några häftiga år framför oss”

Arvid Cedergren, vd Skelleftebygg
Arvid Cedergren blev vd för Skelleftebygg 1 augusti. Bolaget har expanderat de senaste åren och i september flyttade de in i ny lokaler. Foto: Oscar Åkerström

Det byggs som aldrig förr i Skellefteå och staden har till och med fått tillbaka byggkranar i stadsbilden.
Lokala byggbolaget Skelleftebygg är inne i en expansiv fas och växer med fler kunder, fler anställda och nya lokaler.
– Vi har några häftiga år framför oss, säger företagets nya vd Arvid Cedergren.

Det blir en del resande och han berättar att när han sitter i bilen och kör E:4an söderut spanar han efter byggkranar.

– Jag brukar tänka att en stad med byggkranar är en stad som växer och utvecklas. Där finns investerare som tror på staden och är villiga att lägga sina pengar där.

Och numera är Skellefteå en av de städerna.

– De gamla skellefteborna är inte vana att se byggkranar här. Efter krisen 91-92 har det inte byggts mycket i Skellefteå. Men nu, när man åker genom stan ser man flera kranar och det är en fantastisk resa som staden gör. Jag tycker att det är jätteroligt att få vara med om det, både som skelleftebo och som byggare, säger Arvid Cedergren.

1 augusti lämnade han rollen som projektchef i bolaget för att bli ny vd efter Mattias Lundström, som gått vidare som koncernchef i organisationen.

– Det känns jättespännande att vara vd. Det är ett fantastiskt bolag som jag har jobbat för i två är nu så det var roligt att få ta över rodret. Hade jag inte trivts bra här hade jag inte tagit vd-rollen.

Skelleftebygg har lite växtvärk

Under de senaste fem åren har bolaget ökat sin omsättning med 500 procent och personalstyrkan har ökat från 50 till 115. Det har anställts bland annat byggnadsarbetare, chefer och HR-personal.

– Vi börjar bli så stora nu att vi behöver de flesta rollerna in-house. Mitt jobb just nu handlar mycket om att se till att vi får ihop strukturerna. Vi är i grunden ett litet byggbolag och när man växer så snabbt som vi gjort kan saker och ting bli lite eftersatta, rent organisatoriskt. Vi har fått lite växtvärk, helt enkelt. Men nu när alla nödvändiga roller är tillsatta ska vi fokusera på att jobba så bra som möjligt.  

Skelleftebygg har också vuxit ur sina tidigare lokaler. Sedan början av september har de samlat sina verksamheter i den nya anläggningen på Brogatan i södra Skellefteå.

– Det känns bra att kunna ha företagets alla delar på ett ställe och nu har vi plats att växa ytterligare. Just nu utökar vi företaget med projektchefer och produktionschefer, säger Arvid Cedergren.

Northvolt är en av Skelleftebyggs stora kunder. De utför flera byggjobb på själva fabriksområdet, men har också tecknat ett ramavtal med Northvolt kring driftservice och siteservice.

– Det har så klart bidragit för oss att få ramavtal med Northvolt och sen är det jättekul att få vara en del av uppbyggnationen. Men det är väl själva företagsutvecklingen av Skelleftebygg som ligger i grund för vår expansion.

Huggsexa om arbetskraften

Utöver det bygger de åt kommuner, bostadsbolag, myndigheter, industrier, företag och bostadsrättsföreningar. Bland kunderna finns bland annat Riksbyggen, Skebo och Skellefteå kommun.

– Det är många som vill etablera sig här och vi har fullt i orderböckerna, så ja, vi har det bra. Det händer mycket i Skellefteå och vi har häftiga år framför oss. Om det fanns resurser med kompetens skulle vi rekrytera fler medarbetare och då kunnat ta ännu mer jobb, säger Arvid Cedergren.

Han säger att det kan bli något av en huggsexa om arbetskraften och kompetensen.

– Det är en stor marknad och många yrkesverksamma behövs så vi har haft svårt att rekrytera ibland. Men de vi anställer stannar och vi har väldigt liten personalomsättning. Jag hoppas och tror att vi ses som en bra arbetsgivare som tar hand om våra medarbetare. Vi går på personlighet när vi anställer så att vi får personer som passar vårt företag.

Målet just nu är inte att växa utanför kommunen, för här finns tillräckligt att göra, utan att vara det bästa byggbolaget i kommunen. Och med det bästa bolaget menar han bäst för kunderna och de anställda.

– Vi har en platt organisation och det tycker jag är bra. Alla som jobbar i företaget ska känna att det är roligt att gå till jobbet och känna stolthet och glädje över det de gör.

”Vi som jobbar i Skellefteå är lyckosamma”

Så mycket av de problem som drabbat branschen i stort känner man inte av så mycket i Skellefteå.

– Vi har en stor aktör här, så det dundrar på. Det behövs fler bostäder och fler industrilokaler. Under en kortare period nu har vi sett en viss inbromsning av försäljning av nyproduktion och några projekt har skjutits lite på framtiden. Jag tror att många privatpersoner tvekar lite, med tanke på ränteläget och annat. Men jag är inte orolig, utan är övertygad om att det snart kommer att vara full fart igen. Det behövs fler bostäder här, så lokalt kommer det att ordna sig, säger Arvid Cedergren.

Han fortsätter:
– Jag inser att vi som jobbar i Skellefteå är lyckosamma och att vi har ett säkert läge här. Byggandet har fullkomligt exploderat och det är otroligt spännande. Världsläget och de orosfaktorer det medför kan vi inte påverka eller veta utfallet av, men om det dyker upp utmaningar får vi hantera dem på bästa sätt, men just nu står vi stadigt.

Vill vara med där det händer

Just utmaningar är också något som tilltalar honom med jobbet.

– Det spelar ingen roll hur stort, eller bra bolaget är, det går alltid att bli bättre och den utmaningen driver mig. Jag är ingen förvaltare och tycker inte om att sitta och vända på papper, jag trivs bäst när jag får jobba med förändringar som leder till förbättringar. Jag vill vara i ett bolag där det händer saker, annars tröttnar jag. Hade allt utvecklingsarbete i Skelleftebygg varit klart och rullat på, hade jag inte varit rätt vd här.

Var står Skelleftebygg om fem år?

– Då är vi det ledande byggbolaget i kommunen och vi har en bred kundbas. Vi har inget mål över hur många anställda vi ska ha, för det tycker jag är ett dumt mål, huvudsaken är att vi har rätt personal och kompetens. Vi har hittat en trygg omsättning och en stabil organisation.

Arvid Cedergren

  • Gör: vd för Skelleftebygg
  • Tidigare arbetslivserfarenhet: Har bland annat varit arbetsledare på NCC Norrbotten, platschef och projektchef på Skanska, transportchef på Boliden, vd för Jörnträhus och projektchef på Skelleftebygg.
  • Ålder: 45 år
  • Bor: Villa i Skellefteå
  • Gör helst en ledig dag: Umgås med familjen, tre barn och fru. Är också engagerad som tränare i ishockey och fotboll.
  • Senast lästa/lyssnade bok: Lyssnar mycket på ljudböcker, särskilt när jag är på resa. Senaste boken var Lee Childs nya om Jack Reacher, Hellre död än levande.
  • Senaste spelade låt på Spotify: Hooja med låten Mer och mer. Det var ungarna som valde musik när vi åkte bil.
  • Senaste resan: Efter corona har det inte blivit så många resor. Men senast resan var en helg i Stockholm, det var en kusinträff.
  • Drivkraft: Utmaningen att göra något bra för de som jobbar här och mot våra kunder. Även ett bra bolag och arbetsgivare kan förbättra sig.