Nyheter

Vill bygga två nya torn i Göteborg

Nu har begäran om planbesked lämnats in. Bild: Abako

Svenska Mässan vill bygga två nya torn i Göteborg, varav det högsta är på cirka 110 meter.
Tornen är en del av en större satsning på minst 3 miljarder kronor. 

 

Svenska Mässan vill öka sin kapacitet och har en investeringsplanen som uppgår till minst 3 miljarder kronor fram till år 2025 och omfattar två nya torn samt utbyggda entréer.
Satsningen är sedan planerad att fortsätta fram till år 2030.

En begäran om planbesked för de första etapperna lämnas i dag, onsdag,  in till Göteborgs stad.
– Vi vill ta nästa steg och växla upp vår attraktionskraft för att vidareutveckla Svenska Mässan och attrahera fler besökare till såväl oss som Göteborg. Vår vision är att skapa Europas mest attraktiva mötesplats genom att erbjuda den bästa helhetsupplevelsen, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan, i ett pressmeddelande.

Under 2015 har omsättningen ökat med en kvarts miljard och besökarantalet med drygt 20 procent.
– Med det intresse och den tillväxttakt vi ser nu och framöver vågar vi inleda våra framtidsplaner tidigare än planerat. Vi lägger nu ytterligare en grund för fortsatt expansion, allt för att ta tillvara på vårt oslagbara cityläge, säger Roger Holtback, styrelseordförande för Svenska Mässan Stiftelse.

De utbyggnader som Svenska Mässan planerar för under 2016-2030 är följande:

  • En utbyggnad av entrén mot Liseberg och påbyggnad av Arkaden vid Mölndalsån, å-stråket, gör att det öppnas upp nya ytor för möten, utställningar och exempelvis idrottsaktiviteter.
  • Ett hus mot å-stråket med såväl bostadsfaciliteter som arbetsplatser och publika lokaler. Det kan bli ett torn på cirka 110 meter och 35 våningar.
  • En utbyggnad av entré 5 och ett högre hus mot Korsvägen. Huset är tänkt att vara cirka 18 våningar högt och huvudsakligen inrymma en utvidgad entréfunktion, hotellrum och kontor.
  • En kraftig uppgradering av mässhallarna samt utbyggnad i ett tredje plan, där även showteatern, the Theatre, kan få en permanent placering. 

Den begäran om planbesked som lämnats in till Göteborgs stad omfattar de två första etapperna.