Nyheter

Vill visa vägen mot säkrare arbetsplatser

Berndt Jonsson, Mats Jönsson, Mats Karlsson, Kajsa Hessel, Jessika Roswall. Foto: Susanne Bengtsson

Har alla rätt till en säker arbetsplats? Det vill i alla fall Ramudden bidra till. 
I år har de bjudit in profiler inom idrott, kultur, politik och näringsliv till sina seminarier i Visby.

– Vi vill vi lyfta säkerhetsfrågorna ihop med branschens stora aktörer, säger Hans Olov Blom, grundare och koncernchef, Ramudden.

Ramudden har under de senaste tio åren jobbat för att göra arbete i samband med vägarbeten säkrare genom bland annat rätt avspärrningar, skyltning, TA-planer och utbildningar. Nu vill man även bidra till att göra byggarbetsplatserna säkrare. Varje år skadas cirka 7000 personer, och en handfull omkommer, i byggbranschen.  Det är något som Hans-Olov Blom, grundare till Ramudden, inte tänker acceptera. 

– Arbetsmiljö är ett självpåtaget ansvar från oss. Nu vill vi lyfta säkerhetsfrågorna ihop med branschens stora aktörer, säger Hans Olov Blom, som själv har en bakgrund inom militären.

Attityder, kunskap och ekonomi. Det är tre faktorer som kan vara avgörande för säkerheten på en arbetsplats. I alla fall enligt paneldeltagarna på måndagens seminarium ”Har alla rätt till en säker arbetsplats?”

Jessika Roswall, riksdagsledamot för Moderaterna, tror på att förändra attityder i branschen.
– Arbetsmiljö och säkerhet handlar mycket om attityder. Det är viktigare att lyfta den frågan än att stifta nya lagar, säger hon.
Berndt Jonsson, regionchef, Sveriges Byggindustrier, tror inte heller att fler lagar och regler löser problemen.
– Det är viktigare att vi ser till att det regelverk som finns efterlevs. Här har beställaren ett stort ansvar.
Enligt Mats Jönsson, mångårig ledare i byggbranschen och styrelseledamot i NCC, står säkerhetsfrågor högt på agendan hos de  allra flesta stora byggbolag.
– Säkerhetsfrågorna kommer högst upp på dagordningen, före ekonomi och andra ämnen.
Men att  flytta säkerheten från styrelserummet ut till byggdammet är en utmaning, enligt Mats Karlsson, känd från Bygglov på TV4 men också egen byggföretagare samt konsult åt Ramudden.
– Problematiken är att få med säkerhetsfrågorna från agendan och ut till golvet till den lilla firman som kanske ska putsa en vägg och har noll koll på arbetsmiljöregler, säger han.
Matte Karlsson tror också att småföretagare har det tuffare i flera avseenden.
– På det stora byggbolaget finns ett större skyddsnät, en struktur och mer information och genomgångar. Den lilla hantverkaren vill göra rätt, men har inte alltid rätt kunskap och heller inte den ekonomiska möjligheten. Risken är att den högre säkerheten blir på bekostnad av att de inte får jobbet. Det är viktigt att våga stå upp för säkerheten, men samtidigt är det en tuff bransch.
Thomas Fogdö, idrottspsykolog och konsult för Ramudden, tror att kultur och tidsbrist kan leda till olyckor.
– Vi måste våga ifrågasätta beteenden och arbetssätt. Bygg är en riskfylld bransch, och män tar i regel större risker. När vi lär oss mer tänker vi efter före, säger Thomas Fogdö som kommer att intervjuas mer om förebyggande arbete och psykisk friskvård på onsdag.
Byggcheferna, som drivit kampanjen ”Stoppa Machokulturen” i fem år ser ett stort värde av att Ramudden tagit stafettpinnen och pratar attityder och kultur som främjar säkerheten och välmåendet på arbetet.
– Ni gör skillnad. Det är jätteviktigt att vi i samlar oss och pratar med varandra i branschen, säger Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna.