Nyheter

Vindkraftexpansion kräver kunnig personal

Skellefteå Kraft är ett av de energibolag som ropar efter högutbildade medarbetare. En ny energiutbildning skräddarsydd efter näringslivets behov kan vara lösningen på sikt.

Skellefteå Kraft som har 500 medarbetare har vuxit kraftigt de senaste fyra åren och 150 personer har nyanställts. Under 2009 behöver företaget anställa 30 nya medarbetare, främst ingenjörer och tekniker inom vindkraft, elkraft, kraftvärme och biobränslen.

Den nyinvigda biokombinatpannan i Storuman kräver mer personal. Till det kommer ganska stora pensionsavgångar de närmsta åren samt satsningar på en rad nya vindkraftparker.

Bolaget fick nyligen tillstånd för det planerade bygget av en vindkraftpark med hundra vindsnurror i Blaiken, nordväst om Storuman. Projektet är Skellefteå Krafts största vindkraftsatsning hittills. När det tas i drift kommer det vara en av Sveriges största landbaserade vindkraftparker. Den planerade årsproduktionen beräknas vara cirka 800 GWh.

— Vi försöker bygga upp vindkraftkompetensen inom företaget inför Blaikenprojektet. Samtidigt är det just ingenjörer och tekniker inom vindkraft- och elkraftteknik som är den största bristvaran. Det har saknats de rätta utbildningarna, säger Gunnar Tenevall, personalchef på Skellefteå Kraft.

För att på lite längre sikt försäkra sig om kvalificerad personal sätter energi- och industriföretagen i Norr- och Västerbotten sitt hopp till en ny energiteknikutbildning anpassad efter deras behov.

Luleå Tekniska Universitet och Umeå Universitet håller tillsammans med Lapplands kommunalförbund på att ta fram en treårig högskoleutbildning i elkraftteknik.

Lapplands Kommunalförbund är en sammanslutning mellan kommunerna Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala.

Om planerna med utbildningen går i lås kan den dra igång under 2010. Då kan 30 studenter få en utbildning inom energi.
— Vi ser mycket positivt på att det här kan dra i gång i Umeå och Luleå. Förhoppningsvis ger det lokalt förankrade studenter som vill stanna i regionen, säger Gunnar Tenevall på Skellefteå Kraft.