Nyheter

Vivalla – långt från tv-seriens idyll

I tv-serien Svensson, Svensson är Vivalla ett idylliskt radhusområde för den övre medelklassen. <br></br> Men verklighetens Vivalla brottas med arbetslöshet och kriminalitet. Följ med Byggvärlden på ett besök till Örebroförorten.

Vivalla består till övervägande del av tvåvåningshus i tegel, en bebyggelse som ger ett monotont intryck. Fasaderna är rikligt beströdda med paraboler. Uteplatserna på baksidorna har tak av korrugerad plast. På sina ställen lutar trästaketen betänkligt.

Mitt i Vivalla tornar ett höghus upp sig. Därinne är lägenheterna bostadsrätter.
— Jag var på väg att köpa en lägenhet här. Men när det kommer till kritan så vill man inte sätta sina barn här ute, säger Joakim Kollgård.

Han jobbar som projektledare i Vivalla. Projektet heter Vivir och syftar till att få unga killar att lämna sin kriminella livsstil. De jobbar med ett tiotal killar, men känner till ett 40-tal till med kriminell livsstil i området.

På vår tur runt bostadsområdet en gråmulen fredag pekar Joakim Kollgård ut en känd knarklangare och en annan kille som håller på med droger. De är alltför drogbelastade för att få vara med i Vivir.
— I andra bostadsområden sker sånt inte lika öppet. Tillgången på vapen och droger är större här än i andra områden, säger Joakim Kollgård.

Alla boende vi pratar med trivs i Vivalla. En del säger att det kan vara lite bråkigt ibland. Men ingen känner till att tv-serien Svensson, Svensson utspelar sig här.

Tefik Raifi arbetar som trygghetsvärd i köpcentrat, avlönad av Vivir. Hans jobb är att hålla ordning i centrumbyggnaden. Han har bott i Vivalla i sex år och trivs bra.
— Det finns lite bråk. Ungdomarna spelar tuffa och en del rånar människor. Men jag känner mig trygg, säger han.

Sofie Nylén jobbar på en förskola i Vivalla. Hon har jobbat här i nio år och trivs bra.
— Det är en utmaning att jobba i Vivalla. Vi har många barn som har sociala problem hemma, många har svårt att få ekonomin att gå runt. Det är klart att det märks hos oss. Jag tror att antingen trivs man och blir kvar länge som jag, eller så klarar man det inte och lämnar ganska snabbt, säger hon.

Hon tycker att det är bra att Svensson, Svensson är förlagd till Vivalla — även om serien inte ger en verklighetstrogen bild av området.
— Det har gett Örebro och Vivalla ett namn, säger hon.

Joakim Kollgård tycker att det är ironiskt att tv-serien utspelar sig just i Örebroförorten.
— Den har ingen anknytning till verklighetens Vivalla. Hur många bankchefer bor det här ute? Men det är inte många här som tittar på TV1 och TV2. Och inte läser man Nerikes Allehanda heller efter Muhammedteckningarna, säger han.

Att tv-serien Svensson, Svensson förlades just till den lugna och trygga orten Vivalla utanför Örebro var mest en slump.
— Jag kommer från Laxå utanför Örebro och passerade skylten Vivalla flera gånger. Jag tyckte att namnet hade en snäll klang, berättar Tomas Tivemark, en av seriens tre manusförfattare.

Ganska nyligen fick Tomas Tivemark höra att verklighetens Vivalla inte alls är särskilt idyllisk.
— Det kändes tråkigt. Jag tänkte ”bara det inte blir irritation i det, att folk tolkar det som att vi gör ett påstående.” Vårt val bygger bara på att namnet lät trevligt, säger Tomas Tivemark.

I verkligheten är Vivalla Örebros största bostadsområde med drygt 6 000 boende. Cirka 42 procent är utrikes födda och kommer från flera olika länder.

Under senare tid har flera våldsamma händelser uppmärksammats i området. I våras knivskars en ung flicka och i slutet av sommaren knivmördade en 25-årig man. Dessutom inträffade ett fall av misshandel som polisen betecknar som ”ett upploppsliknande ärende.”

Brotten fick polisen att inleda en särskild satsning på Vivalla. Under två månader posterades sju extra poliser i området. När kraftsamlingen avbröts förlades i stället ungdomsrotelns yttre personal till Vivalla.

Stadsarkitekten i Örebro, Lars Edenskär, tror att lösningen för Vivalla är att variera byggnaderna mera, blanda upp boendeformerna samt att profilera boendet mer mot olika målgrupper.
— Jag tror att Örebrobostäder är på rätt väg. De har rustat upp gårdar och profilerat dem för barnfamiljer, andra har de profilerat på äldre. De har försökt att förbättra utifrån målgruppernas behov.

Vivalla är ett av kommunens prioriterade bostadsområden. Vid årsskiftet tillsattes en politisk ledningsgrupp för att stärka attraktiviteten hos hela stadsdelen Väster, där bland annat Vivalla ingår.

Foto: Christer Pöhner

Vivalla

Områdetbyggdes i slutet av 60-talet och stod färdigt 1970.

Drygt 6 000 personer bor i Vivalla.

Bostadsområdet består av allmännyttans lägenheter i tvåvåningshus, samt bostadsrättslägenheter i flervåningshus.

1 261 anmälda brott i Vivalla förra året

Av Örebro länssamlade kriminalitet inträffar ungefär 60 procent i Örebro kommun.

Mest brottsbelastatav kommundelarna i Örebro är city. Ungefär hälften av brotten som begås i kommunen inträffar i de centrala delarna av staden.

Under 2007 polisanmäldes 23 035 brott i Örebro kommun. Av dessa inträffade 1 261 i Vivalla.