Nyheter

Wingårdhs knep Kasper Salin-priset

Filborna vattentorn är vinnare av Kasper Salin-priset. Arkitekt: Wingårdhs. Foto: Werner Nystrand

Under Arkitekturgalan på torsdagen mottog Filborna vattentorn i Helsingborg 2021 års Kasper Salin-pris för bästa byggnad. Arkitekt är Wingårdhs med Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) som beställare.

För Wingårdhs arkitektkontor är det sjätte gången det ritar ett vinnande byggnadsverk, vilket är rekord bland arkitekter under de 60 åren som priset har delats ut.

– Vare sig det gäller Kaknästornet, Kornskruven i Malingsbo eller, som här, Filborna vattentorn tillhör väl utformade bruksbyggnader några av de finaste exemplen på arkitektur vi har. Att det som syns och tar plats också görs med stor omsorg visar på hög kompetens både från arkitekten och beställaren, säger juryns ordförande Torun Hammar.

Vattentornet byggdes för att säkra vattenförsörjningen i nordvästra Skåne och stod färdigt 2020. Tornet är 40 meter högt och har en diameter på 90 meter. Det ligger i anslutning till naturreservatet Bruces skog och tornringens grönyta blir tillgänglig för allmänheten.

Vattentornet använder en beprövad teknik genom att dra nytta av vattnets egen tyngd för att skapa tryck i ledningarna, vilket är energieffektivt utöver att vattenhantering och -försörjning är en nyckelfråga för våra städer. Här har arkitekten också bidragit till valet av den speciella utformningen av vattentornet. Med klassiska och välproportionerade byggnadselement uppstår en struktur som upplevs tidlös och förmedlar ett slags urkraft och mysticism.

Juryns motivering lyder:

”Från antikens akvedukter till svampen i Örebro har det funnits en ambition att utveckla teknik och arkitektur i samverkan. Resultaten har ofta blivit häpnadsväckande vackra, beständiga och ikoniska byggnadsverk i sina landskap. Att utnyttja vattnets egen tyngd för distribution är en gammal och energieffektiv metod. Här har både arkitekten och arkitekturen bidragit till en lösning som vi hoppas i förlängningen ska visa sig vara lika hållbar som romartidens betong.”

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset var:

  • Röda huset Sergels torg i Stockholm. Arkitekt: Marge, beställare: Vasakronan.
  • Sara kulturhus i Skellefteå. Arkitekt: White arkitekter, beställare: Skellefteå kommun.
  • Skären i Stockholm. Arkitekt: General Architecture, beställare: Hufvudstaden.

Juryn har bestått av arkitekt SAR/MSA Torun Hammar, juryordförande, med egen verksamhet, arkitekt MAA Dan Stubbergaard, vd för COBE i Köpenhamn, arkitekt SAR/MSA Christer Malmström, Malmström Edström och arkitekt SAR/MSA Stina Johansson, Witte Sundell.

Priset har delats ut av Sveriges Arkitekter, dåvarande SAR, sedan 1962 och fyller alltså 60 år i år. Det är Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris och går till ett byggnadsverk eller en grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet.

logo
Henrik Ekberg