Nyheter

Winter is coming!

 För några månader satt jag och min kollega och planerade höstens äventyr på jobbfronten, varvid min kollega plötsligt uttryckte sitt starka hat över november månad. Som småbarnsförälder har än så länge februari (i folkmun även kallat ”vabruari”) legat på förstaplatsen över mindre angenäma månader på året, men vid närmare eftertanke så har ju februari ändå en gnutta hopp om våren i sig. Och nu sitter jag här mitt i mörka och kalla november och kan inte annat än instämma i min kollegas totala agg mot denna månad.

Så när jag fick frågan om att skriva novemberkrönikan blev ångesten stor. Och då inte bara över det faktum att jag ska försöka leverera en lysande krönika, utan över att just novemberkrönikan hamnat på mitt bord. Vad ska man skriva om i en krönika som ges ut när Sverige är som deppigast? ”Något peppigt kanske?”, tänker ni. Det är jag tyvärr alldeles för mörk i sinnet för. Det ord som kom till mig var överlevnad. 

Så här har ni den, entreprenadrättsjuristens tre tips för att överleva november:

1. Undvik torsdagar i november

Det har väl inte undgått någon att byggbranschen är den mest skadedrabbade yrkessektorn. Arbetsmiljöverkets sammanställning av arbetsplatsolyckor med dödlig utgång under åren 2009 till 2018 visar att torsdagar är den dag flest har omkommit och att november månad är den näst mest olycksdrabbade månaden på året. Därför får mitt första tips för överlevnad bli att undvika torsdagar i november! Om du, precis som jag, inte har möjlighet att undvika dessa dagar helt föreslår jag att torsdagar blir en dag då du är extra försiktig. Och det gäller oavsett vilken roll du har på bygget. För att förebygga olyckor är det viktigt att alla tar sitt arbetsmiljöansvar på allvar och skapar en säkerhetskultur som omfattar alla aktörer. Du kanske ska kontrollera din egen och din kollegas skyddssele en extra gång eller är det till och med så att du är den som i entreprenadkontraktet har pekats ut som handläggare för BAS-U-uppgifter; då kanske du ska ägna några extra timmar åt det viktiga arbetsmiljöarbetet dessa dagar.

2. Lager på lager

Det kan tyckas överflödigt med ett klädtips från juristen men vis av en hel del entreprenadtvister vet jag hur tidspressade dagens byggprojekt är och kan därför med säkerhet säga att ingen har råd med att behöva ställa in arbetena för att arbetstagarnas fingrar förfryser. Kallt väder ger nämligen inte entreprenören rätt till tidsförlängning om inte entreprenören kan visa att det rör sig om väderleksförhållande som är ”osedvanliga för byggnadsorten och inverkar särskilt ogynnsamt på arbetena” (AB 04/ABT 06 kap. 4 § 3 punkten 4). Vi får väl ändå hoppas att vi inte går en osedvanligt kall vinter till mötes. Ur klädsynpunkt räcker det dock med nollan och lite vind för att köldeffekten ska bli stor. Mitt andra tips får därför bli att se till att du och dina kollegor klär er efter lager-på-lagerprincipen med ett ytterskikt som skyddar mot vind, ett mellanskikt som isolerar och ett innerskikt som håller en torr.

3. Dokumentera mera

Hur håller du dig varm på jobbet förutom genom skyddsklädsel? Jo, stanna inomhus så mycket du bara kan. Ta tillfället i akt att upprätta de där ÄTA-/hinder-/väsentlig rubbningsaviseringarna som mina kära kollegor i tidigare juristkrönikor så många gånger poängterat vikten av. Ju mer detaljerade och utförliga aviseringarna är desto längre tid kan du spendera i byggboden med en varm kopp kaffe i handen. Att dokumentera mera får därför bli mitt sista tips.

Eller nej förresten, mitt sista tips för överlevnad måste ändå bli att nästa år skippa november helt. Hur det ska gå till låter jag däremot i dessa klimatförändringstider vara osagt…

Olga Gärd
Advokat
AG Advokat