Nyheter

”20 000 fler får behålla sina jobb”

Den norska regeringen ska satsa 10 miljarder kronor på byggprojekt. Och Roland Hanzén, vd på HA-Bygg, tror att satsningen leder till att många svenska byggnadsarbetare får jobb. <br></br> — Vi kommer att flytta folk till vårt norska dotterbola

Under första veckan i januari startades 26 villabyggen i hela Norge.
— Men sedan dessa har vi sett en svag ökning och sista veckan i januari byggstartades 100 villor, säger Veslemøy Nestvold, kommunikationschef på BNL, den norska motsvarigheten till Sveriges Byggindustrier.

Hon är väldigt positiv till den norska regeringens krispaket på 20 miljarder kronor. Cirka 10 miljarder kronor satsas på projekt som underhåll av byggnader, infrastruktur och energieffektivisering, som gynnar byggbranschen.

— Vi har tidigare sagt att 60 000 byggrelaterade arbetstillfällen försvinner under 2009-2010, men vi tror att regeringens satsning gör att siffran minskar med 20 000, säger hon.

Roland Hanzén tror att många svenska byggjobbare gynnas av paketet.
— Tusentals svenska byggjobbare har fått lämna Norge i höst och vår och ännu fler får nog åka tillbaka, säger Roland Hanzén på HA-Bygg, som tillsammans med det norska dotterbolaget SN Bygg AS, har 170 anställda och omsätter 250 miljoner kronor per år.

Geir Linge, informationschef på Skanska Norge, tror också att svenskar gynnas av paketet. Förutom de 300 svenskar som jobbar på Skanska Norge, anlitar Skanska Norge många svenska underentreprenörer.

— Vi har sagt att vi ska varsla 800 i Norge innan sommaren. Hittills har 200 blivit uppsagda, 100 har slutat självmant medan 117 är permitterade. Hur många vi säger upp beror på hur många av projekten i stödpaketet som vi kan ta, säger Geir Linge.

Roland Hanzén var nyligen i Norge för att göra upp en budget för HA-Byggs norska dotterbolag åren 2009-2010.
— Det ser väldigt bra ut för 2009, vi har startat flera stora projekt och har fulla orderböcker för 2009, men det är svårt att förutse hur det går 2010, säger Roland Hanzén.

HA-Bygg har varslat anställda i Sverige, men de kommer att få jobb i det norska bolaget om det inte vänder i Sverige.
— Får vi del av extrapengarna kommer vi att behöva nyanställa svenska byggjobbare, säger Roland Hanzén.