Nyheter

3 döda på en månad

Tre personer omkom i byggolyckor under maj. En av dem var en 26-åring från Ljusdal, som krossades i ett trappras i Solna. Många kolleger chockades av dödsolyckan, men nu går arbetet vidare.

På förmiddagen den 19 maj arbetade tre personer från underentreprenören Betong o Smide Prefab i Trelleborg med att montera ett trapphus i Fabeges kontorsbyggnad i Solna. Plötsligt rasade ett vilplan, vilket startade ett fortskridande ras.

En montör som befann sig på tionde våningen såg sin pappa, som också jobbade på bygget, följa med i raset. Men pappan landade på plan sex och klarade sig med ett brutet nyckelben och fem stygn i pannan.

För deras 26-årige kollega gick det värre. Han hamnade under rasmassorna och avled senare.

Lagbasen Patrik Svensson och platschefen för stommen, Per Norlander, var bland de första på olycksplatsen. De möttes av ett ­dammoln och såg 26-åringen ligga fastklämd under rasmassorna.

— Det hängde saker kvar i trapphuset, så vi satte stroppar och säkrade upp så gott det gick, berättar Patrik Svensson.

Det tog två timmar innan alla byggnadsarbetare var inräknade. Innan dess visste man inte om fler personer hade hamnat i raset.

— Man var jätterädd att han inte var ensam, säger Patrik Svensson.

När Byggvärlden besöker olycksplatsen har det gått nästan tre veckor sedan olyckan. Byggnaden där raset inträffade är fortfarande avspärrad med blåvit polistejp.

Av det som skulle bli ett trapphus återstår bara en hög av betong, trappdelar och grus. I övrigt är byggnaden ödslig, tyst och mörk.

Arbetet har bara varit i full gång under två dagar efter olyckan. Peab har låtit konstruktörer och konsulter gå igenom stommen innan arbetsplatsen öppnades igen.

— Det har varit oerhört viktigt för oss att säkra upp huset. Vi måste vara 110 procent förvissade om att det är ett säkert byggt hus, säger Claes Rising, regionchef på Peab.

Omkring 200 personer brukar jobba på byggarbetsplatsen. På olycksdagen var de 168. Per Norlander berättar att byggnadsarbetarna har reagerat olika på olyckan.

— Det finns de som tycker att det är jättejobbigt och de som tycker att det bara är att köra, säger han.

Ställs det andra krav på dig som platschef nu?

— Ja, nu är det inte byggnation längre. Nu ska man vara psykolog på ett annat sätt. Det är skönt att man är 45 och har varit med om rätt mycket i livet tidigare, säger han.

Flera av dem som upplevde dödsolyckan på nära håll vittnar om sömnproblem under de första nätterna. Byggnadsarbetarna har erbjudits samtal med terapeuter och de som har velat har fått byta arbetsplats.

— Olyckan är jättetragisk, men förhoppningen är att man lär sig något, säger Per Norlander.

Polisen, Arbetsmiljöverket och Peab utreder olyckan. Enligt Peab tyder inget hittills på att raset orsakades av ett konstruktionsfel.

Maj blev en svart månad i byggbranschen, med tre dödsolyckor. Tidigare klämdes en 47-åring till döds efter att en borrigg välte över honom vid arbetet på Citybanan i Stockholm. I slutet av månaden omkom en 31-årig montör efter ett fall vid bygget av ett vindkraftverk i Jämtland — trots att han hade säkerhetssele på sig.

7 mycket allvarliga olyckor på en månad

9 maj, Stockholmsarenan: En pålmaskin välte och föraren satt fastklämd i ett par timmar. Mannen, som är anställd vid Pålplintar i Sverige — underentreprenör till Peab, fick sårskador.

10 maj, Citybanan: En polsk byggnadsarbetare dog klämd under en borrigg. Mannen var anställd av BIS Multiserwis, i Bilfinger Berger-koncernen.

17 maj, bostadsprojekt i Hässelby: En betongbask föll ner på några byggnadsarbetare och en skadades allvarligt. Mannen är anställd på det polska bolaget Wrobis, som är underentreprenör till Botrygg Bygg.

19 maj, kontorsbygge i Solna: Ett trapphus rasade under montage. En 26-årig man dog och två personer skadades. Mannen som avled var anställd på Betong o Smide Prefab i Trelleborg, en underentreprenör till Peab.

25 maj, bostadsbygge på Kungsholmen i Stockholm: Utfackningsväggar föll över en arbetare, som blev fastklämd och fick åka till sjukhus. Mannen var anställd av en underentreprenör till JM.

26 maj, vindkraftsbygge i Jämtland: en 31-årig montör omkom efter fall.

30 maj, takarbete i Kristianstad: Två personer fördes till sjukhus efter att ha fått ström i sig. Polisen misstänker att taket eller byggställningen blev strömförande.