Nyheter

8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammen

Många tjejer upplever en machokultur på landets byggprogram. Foto: Getty Images.

En unik undersökning avslöjar en utpräglad machokultur på landets byggprogram. Hela 78 procent av de tillfrågade tjejerna uppger att de upplever att det finns en machokultur på yrkesprogrammen inom bygg. Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av Byggnads. 


Byggbranschen har länge brottats med en machokultur men macho-beteenden är inte något som skapas enbart på arbetsplatsen. I den nya rapporten ”En värld för män och inga andra” framgår det att den finns och förstärks redan under yrkesutbildningarna. Rapporten visar att 78 procent av tjejerna upplever att det finns en machokultur på yrkesprogrammen inom bygg. 
– Vi behöver fler händer som bygger Sverige under schyssta villkor. Det funkar inte att ha en kultur som gör att både tjejer och killar känner sig ovälkomna. I vårt arbete mot machokulturen har vi märkt att många verkar få med sig jargong och beteenden från skolan. Därför ville vi kolla närmre på det, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.

Det är stor skillnad mellan elevernas och lärarnas uppfattning om hur stor problematiken är.  I Sifo-undersökningen vittnar 8 av 10 tjejer om att det finns en machokultur på yrkesprogrammen inom bygg. Men bara 4 av 10 lärare håller med om att det finns en machokultur. En stor andel av eleverna anger också att de inte tycker att lärare gör tillräckligt när någon behandlas illa eller kränks.

Den nya rapporten är bara en i raden av initiativ för att belysa machokulturen i byggbranschen. 2015 startade Byggnads projektet ”Stoppa machokulturen” i samarbete med Byggcheferna. Och under #metoo-debatten 2017 skapades även #sistaspikenikistan. Uppropet bestod av 4 627 underskrifter och cirka 200 vittnesmål från byggbranschen. 

Byggnads vill nu att skolornas arbete mot machokulturen ska förstärkas. Man föreslår bland annat mer fortbildning, systematiskt förebyggande arbete, kartläggning och stöd samt att utbildningarna säkerställer processer för likabehandling.
– Våra arbetsplatser och utbildningar ska vara fria från trakasserier och diskriminering. Vi har en lång väg kvar att gå och vi kommer att fortsätta driva frågorna framåt. Jag hoppas att lärare på yrkesprogrammen vill jobba tillsammans med oss för att nå en mer jämställd byggbransch, säger Johan Lindholm.

Ett urval av slutsatserna från den nya rapporten som sammanställts av Sifo Kantar:

  • 88 procent av lärarna menar att ”vi pratar regelbundet med eleverna om jämställdhet mellan könen”. Siffran för de unga är endast 65 procent.
  • 37 procent av de unga anser att de ibland eller ofta upplever att lärare eller andra vuxna på skolan skämtar eller pratar på ett sätt som går att ta illa vid sig av.
  • Över 80 procent av de unga menar att jargongen inom byggbranschen är hårdare än i andra branscher.
  • 30 procent av kvinnorna som är elever svarar att de kläder och den utrustning som skolan eller arbetsplatspraktiken gett dem inte har passat.
  • 23 procent av kvinnorna som är elever känner sig inte alltid trygga när de byter om och 25 procent känner sig inte alltid trygga vid toalettbesök.
Fakta om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Byggnads. Den bygger på svar från 556 unga och 190 lärare vid bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet.
Av: Samuel Karlsson