Nyheter

”Almedalen kan öppna nya möjligheter”

Stefan Attefall. Foto: Susanne Bengtsson.

Han har varit i Almedalen som besökare, journalist, arrangör och – bostadsminister.
Almedalsproffset Stefan Attefall berättar bland annat om vad det betyder för årets vecka att det är året efter val, hur man får ut det mesta av veckan och om gratisluncher.
– Almedalen kan verkligen öppna nya möjligheter, säger han.

Första gången Stefan Attefall besökte Almedalsveckan var 1982, då han åkte dit med KDU, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet. Efter det han bara missat något enstaka år.
– Jag tröttnar aldrig på det. Det bästa med Almedalen är att det fungerar som en stor mötesplats mellan politiker, näringsliv, organisationer och besökare. Det är en oerhört intressant plats att vara på och den politiska stämningen är speciell.

För honom är det två åt som sticker ut lite extra.

– Valåret 2006, då avskaffandet av den statliga fastighetsskatten debatterades. Efter valet sa Göran Persson att fastighetsskatten var den största enskilda frågan som påverkade valutgången.

Han fortsätter:
– Förra året betydde också mycket eftersom Alliansen presenterade satsningen Sverigebygget. Det var en händelse som fick stort genomslag och påverkan.

Att vara på plats som minister beskriver han som intensivt, men givande.
– Man är fullbokad från morgon till kväll. Det är många inbokade programpunkter, men även många som vill prata spontant, vilket är väldigt kul. Alla brukar vara glada och trevliga, men efter tre, fyra dagar på plats är man ganska trött. Jag gillar verkligen tanken på Almedalen och för mig är det viktigt att ställa upp och vara med så mycket jag hinner.

I år står han dock över till fördel för en resa med familjen.

– Jag kommer nog att känna lite abstinens, men jag får ha i åtanke att jag kommer tillbaka nästa år.
 

Vad betyder det att för Almedalsveckan att det är året efter valår?

– Öppenhet. Mellan politikerna är det är mera öppna resonemang och en avslappnad stämning. Garden har åkt ner lite och fördelen med ett sådant år är att det blir mindre valpropaganda och mer resonemang.

Men det betyder inte att veckan blir mindre intressant, understryker han.
– Det skakiga politiska läget ger fart åt diskussionerna. Veckan kommer att bli spännande så det räcker, bland annat är det är flera nya partiledare som ska kliva upp på scenen och prata för första gången.

Vilka frågor inom bygg och samhällsbyggnad hoppas du kommer upp för diskussion?
– Jag tror och hoppas att det felaktiga i den subventionsvänliga väg som nuvarande regeringen gett sig in på kommer att skärskådas. Om det är deras stora politiska satsning så är det en farlig väg som kommer att hämma byggandet. Jag hoppas också att det blir debatter om hur man ska få bort alla regler som hindrar ett snabbare byggande, där finns det mycket kvar att göra. Exempelvis borde man kunna göra detaljplanerna mindre detaljerade, så att de kan ligga klara när det kommer någon som vill bygga.

Hur ska man göra som besökare för att få ut det mesta av Almedalsveckan?
– Förbereda sig genom att läsa programmet och välja ett antal seminarier man vill gå på. Man hinner förmodligen inte gå på allt man vill, men välj ut det mest intressanta. Sen tycker jag absolut att man ska se till att man har tid för att gå ut och vara spontan och möta folk. Hela Almedalen är som ett stort mingelparty och här kan nya möjligheter öppna sig, men man måste våga ta nya kontakter. Jag tycker också att man ska gå och lyssna på alla partiledarna, oavsett vart man själv står politiskt så är det intressant att höra alla tal. God mat ska man också hinna med. Är man snål kan man se till att gå på seminarier där det bjuds på lunch. Jag vet personer som varit där hela veckan utan att betala för en enda lunch.

Och som arrangör?
– Man ska bestämma vilka man vill nå, snarare än att försöka nå så många som möjligt. Det är oerhört svårt att få medial uppmärksamhet under Almedalsveckan, det är bättre att satsa på att få dit spännande deltagare och en intresserad publik. Jag tycker att bra seminarium ska vara både lättsamt och skarpt.

Vad bör man ha i ”överlevnadskitet” för att klara veckan på bästa sätt?
En mobil med appen Almedalsguiden, ett glatt humör, lämpliga kläder och en rejäl bunt med visitkort.