Nyheter

Ambassad vägrar bli stämd

Den utdragna konflikten mellan Kuwaits ambassad och ett svenskt byggföretag fortsätter. Både tingsrätten och UD har misslyckats att delge ambassaden stämningsansökan. I ett sista försök skickas ärendet till Saudiarabien.

Byggvärlden berättade i somras om tvisten mellan Kuwaits ambassad och byggföretaget Mangat & Svedberg International Consultants.

Konsultföretaget stämde Kuwaits ambassad efter att de vägrat betala slutfakturan på 450 000 kronor för renoveringen av ambassadörens lyxvilla i Djursholm. Ambassadörerna avvisade dock stämningsansökan med hänvisning till den diplomatiska immuniteten.

Tingsrätten begärde hjälp från utrikesdepartementet – men inte heller de lyckades övertyga ambassaden att acceptera stämningen.

– Nu har vi kontaktat justitiedepartementet för hjälp med delgivningen. Det finns inget vi kan göra själva, vi har gjort allt som vi bara kan, säger Karin Palmgren Goohde, handläggande rådman vid Stockholms tingsrätt.

I ett sista försök att lösa tvisten ska stämningsansökan översättas till arabiska och skickas till svenska ambassaden i Saudiarabien, vars personal även hanterar frågor i Kuwait. Förhoppningen är att delgivningen ska gå smidigare den vägen.

[[{”type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”3496″,”attributes”:{”alt”:””,”class”:”media-image media-image-left”,”height”:”161″,”style”:”width: 100px; height: 161px; float: left; margin: 6px;”,”width”:”100″}}]]- Det är horribelt. Det här är ett ärende som följer svensk lag och bör avgöras i svensk domstol, vad ska vi då till Saudiarabien att göra? Om Kuwait inte tar emot stämningsansökan landar ansvaret för delgivning på oss. Det innebär att vi sannolikt inte får betalt, säger Björn Svedberg, delägare i Mangat & Svedberg.

Han vill varna andra bolag för att göra affärer med ambassader.

– Företagare bör veta att man står ensam om det blir en tvist.

 Det är inte första gången som Kuwaits ambassad är i blåsväder.

– Jag vet att det förekommit ärenden med dem tidigare, även om jag inte varit involverad själv, säger Karin Palmgren Goohde.

Enligt justitiedepartementet brukar delgivningar i utlandet normalt ta ett par månader. I vissa fall kan det dröja betydligt längre innan återredovisning kan ske.

Byggvärlden har sökt företrädare på Kuwaits ambassad för en kommentar men utan resultat.

 

Marie Bergström
[email protected]