Krönikor & Debatt

”Ändra arbetstiderna så att småbarnsföräldrar också kan jobba i byggbranschen”

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen. Foto: Byggföretagen
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

Enligt dagens avtal ska arbetstiden under veckorna vara förlagd någon gång under tiden 06.30 – 17.00. För många män och kvinnor fungerar det utan problem. Men för småbarnsföräldrar som vill och behöver lämna barn på förskola, eller är frånskild och lever ett varannan-vecka-liv, kan det ställa till problem. Byggbranschen behöver flexiblare arbetstider, skriver Mats Åkerlind,  vice vd och förhandlingschef Byggföretagen, i en debattartikel.

Det är hög tid att vi ser till så att även byggbranschen anpassas till ett modernt familjeliv, där föräldrarna hjälps åt med barnen.

I byggindustrin var andelen kvinnor 10 procent 2020. Skillnaden är dock stor mellan olika yrkesområden. Bland yrken som kräver högskolekompetens, exempelvis civilingenjörer, utgör kvinnor över 30 procent. Bland personer som arbetar i ledningsarbete uppgick andelen till drygt 10 procent. Men inom hantverksyrkena, våra yrkesarbetare såsom snickare, murare golvläggare med flera var bara 2 procent kvinnor.

Att jobba som byggarbetare har en hel del uppenbara fördelar – det är bra betalt, heltidsjobb, regelbunden arbetstid och inga vikariat. Men det finns också nackdelar.

Arbetstiderna kan ställa till problem

Ett område som byggarbetarna halkat efter gäller arbetstiderna. Enligt dagens avtal ska arbetstiden under veckorna vara förlagd någon gång under tiden 06.30 – 17.00. För många män och kvinnor fungerar det utan problem. Men för småbarnsföräldrar som vill och behöver lämna barn på förskola, eller är frånskild och lever ett varannan-vecka-liv, kan det ställa till problem. Många gånger hinner man helt enkelt inte lämna barnen innan arbetet börjar. Därför kommer Byggföretagen i årets avtalsrörelse att driva frågan om en flexiblare arbetstid som gynnar alla.

Fack och arbetsgivare borde ha ett gemensamt intresse att få en mer jämställd byggbransch.

Men på senare år tycks Byggnads ledning i Stockholm valt att prioritera ned frågan. I senaste avtalsrörelsen beslutades om att tillsätta en ny arbetsgrupp med uppgift att öka jämställdheten i branschen. Så blev det inte.

Gör branschen tillgänglig för fler

I stället ställde Byggnads ledning in gruppens möte, med hänvisning till att det var för kort tid att hinna med något arbete innan nästa avtalsrörelse. Det innebär några förlorade år för vårt gemensamma jämställdhetsarbete. Vår förhoppning är att Byggnads ledning nu tänker om. Jämställdhetsarbetet är för viktigt för att försakas.

Byggbranschen står inför stora utmaningar. Vi liksom många andra branscher har svårt att hitta medarbetare. Nio av tio byggföretag i Västsverige har svårt att rekrytera. Utan kompetensförsörjning blir det väldigt svårt att genomföra alla de planerade projekten som såväl behövs. Nu är hög tid för branschens parter att tillsammans kroka arm och förbättra arbetsvillkoren, och göra branschen tillgänglig för fler. Tillsammans kan vi se till att skapa en byggbransch för alla.

/Mats Åkerlind,
förhandlingschef Byggföretagen