Nyheter

”Anläggning håller branschen flytande”

Bostadsmarknaden har störtdykt men det är inte nattsvart. <br></br> — Byggandet i Linköping hålls igång av anläggnings- och villaprojekt, säger Lena Lundström, chef för Sveriges Byggindustrier i Linköping.

Mitt i centrala Linköping har HSB ett byggprojekt. 60 exklusiva bostadsrätter byggs med inflyttning från sommaren 2009. Projektets namn är, ironiskt nog, Banken.

— Det kanske har att göra med att det ligger ett gammalt bankkontor i närheten, förklarar Lena Lundström, under en rundtur i området.

Enligt Lena Lundström har det funnits en oro för att få lägenheterna sålda nu när lågkonjunkturen slagit till. Därför har man infört olika villkor som ska smörja köparna, till exempel återköpsgaranti och avgiftsfrihet den första tiden. Men det finns ändå många ljusglimtar för den gamla militär- och universitetsstaden Linköping.

— Man kan nog säga att det är alla brobyggen som räddat byggföretagen just nu. Över huvud taget är det anläggningsprojekten som håller branschen flytande. Sedan går faktiskt villa- och radhusbyggandet fortsatt bra, säger Lena Lundström, och tillägger att en del av de stora byggföretagen faktiskt tagit tillbaka varsel som de lagt under hösten.

Ett exempel är Åhlin & Ekeroth Byggnads, en koncern verksam inom stora delar av Östergötland. I höstas sades 19 byggarbetare upp, men enligt Ulf Romås, vice vd på Åhlin & Ekeroth, kommer de antagligen att återanställas.

— Vi har till exempel precis fått klartecken för att bygga ett nytt lantbruksgymnasium. Det är värt nästan 150 miljoner kronor, säger han.

Enligt Ulf Romås kan det också finnas fördelar med att vara ett lokalt förankrat företag när det är dåliga tider.

— Vi har många lokala kontakter och trogna kunder. Vi märker också av en skillnad mellan Linköping, som är vår hemstad, och Norrköping, där vi betraktas som just ett Linköpingsföretag. Där har vi inte haft det lika lätt som här, säger han.

Ett av de större jobben för Åhlin & Ekeroth just nu är Kvarteret Ogräset. Det är tre hus med sammanlagt 63 bostadsrätter som ska vara klara till juni nästa år. Beställare är JM.

— Just nu har vi elva man här men det kommer att behövas fler längre fram, berättar platschefen Lennart Fredriksson, när Byggvärlden kommer på besök.

Bygget av Kvarteret Ogräset har också kantats av överklaganden. Resultatet är nu ett bantat byggprojekt med färre hus som har lägre våningar än vad det först var tänkt.

Enligt Lena Lundström är just överklaganden något som drabbat många av de senaste årens byggprojekt.

— Bland annat så har planeringen av det nya resecentrumet försenats på grund av de långa processerna. Likadant var det med Drottningtornet, ett högt bostadshus som äntligen invigdes för ett par år sedan. I dag är det ett omtyckt hus, säger hon och avslöjar samtidigt de framtida visionerna för staden:

— Vi har ju Stångån som går förbi Linköping men har inte alls utnyttjat den. Nu vill vi börja bygga i anslutning till den eftersom vi äntligen förstått hur attraktivt det är med vatten, säger hon.

Fakta / Här är de största projekten

Några av de största byggprojekten påbörjade i Linköping under 2007 och 2008

Banken 1, bostäder, garage

Cirka 150 miljoner kronor

Vid Steningeviadukten, kontor

Cirka 140 miljoner kronor

Malmen 2:7, flyghangarer med mera

Cirka 125 miljoner kronor

Smestad, bostäder

Cirka 100 miljoner kronor

Malmen 2:8, flygvapenmuseum med mera

Cirka 90 miljoner kronor

Östra Lambohov 2:20 , bostäder

Cirka 75 miljoner kronor

Ogräset 1, bostäder

Cirka 50 miljoner kronor

Del av Lambohov 2:20, parhus, radhus

Cirka 50 miljoner kronor

Stensätter 1:257, bostäder

Cirka 40 miljoner kronor

Glasblåsaren 4, distributionscentral

Cirka 40 miljoner kronor

Källa: Sveriges Byggindustrier