Nyheter

”Är det 50 minus <br></br> går det inte”

Det var rejält kallt i Umeå under tisdagsmorgonen. På sina håll så kallt att byggnadsarbetarna fick problem med krånglande maskiner.

Minus 25 brukar förmodligen sällan få en västerbottning att tveka vid ytterdörren. Men i morse fick byggnadsarbetare i Umeå finna sig i att ställa in arbetet — eftersom kylan i stället fick maskinerna att strejka.

— Vi skulle göra en betonggjutning och betongpumpen ville inte köra. 20 grader högst ska det vara, konstaterar Sören Johansson, en av byggnadsarbetarna vid bygget av Resecentrum i Umeå, till Västerbottensnytt.

Tisdagens köldknäpp ledde till den första inställda arbetsdagen sedan bygget av stadens nya resecentrum inleddes på sensommaren förra året. Ett femtiotal meter därifrån pågick dock bygget av nya bostäder för fullt, trots kylan.

— Det går ganska bra om man lär sig att hålla igång. Köldgränsen är när det inte går att jobba mer, är det 50 minus och blåser går det inte, skrockar byggjobbaren Emil Forslund när Västerbottensnytt besöker byggarbetsplatsen.