Krönikor & Debatt

Årskrönika: Nyheterna som präglade 2021

Några av Byggvärldens löpsedlar från 2021.

Byggåret 2021 har bjudit på allt från mutdomar och börsinlägg till nyvald bostadsminister (två gånger!) och en nykorad Årets Byggchef. Men den nyhet som framför allt präglat året – och som blivit en följetång under hösten – är den cementkris som ingen var förberedd på. Här presenterar vi ett urval av Byggvärldens nyheter – och förstasidor.

JANUARI-MARS

Mutdom: Stockholms tingsrätt meddelade dom i ett mål som rör korruptionsbrottslighet med koppling till Statens Fastighetsverk, SFV. Den huvudåtalade före detta fastighetschefen döms till fyra års fängelse. Han har låtit entreprenörer utföra byggnationer på hans privata fastigheter, men låtit SFV stå för notan. Tre byggentreprenörer får också fällande domar, medan den tidigare generaldirektören för SFV frias.

Ny bostadsminister: Statsminister Stefan Löfven presenterade regeringens nya statsråd. Per Bolund (MP) lämnade posten som finansmarknads- och bostadsminister. Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi (MP) blev istället ny jämställdhets- och bostadsminister.

Börsinlägg ledde till avgång: Sernekes vd Ola Serneke misstänktes ha skrivit om bolagets utveckling, aktiekurs och bemött kritiker anonymt på ett aktieforum. Han erkände senare att han låg bakom inläggen. En utredning visade på dåligt omdöme – men inte på något brott. I mars kom sedan beskedet att Ola Serneke lämnade rollen som vd för Serneke Group. Han lämnade även sin post som ledamot i bolagets styrelse, men fortsätter som ansvarig för bolagets större projekt inom stadsutveckling i sin roll som vd för Serneke Invest.

Tunnelbanans gula linje: Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana tilldelade entreprenaden för den första stationen på Gula linjen till Arenastaden. NCC fick uppdraget att bygga station Hagastaden. Ordervärdet är beräknat till cirka 1,2 miljarder.

Klimatdatabas: 1 mars 2021 öppnades Boverkets klimatdatabas som ska ge byggbranschen bättre möjligheter att jämföra CO2-värden för enskilda byggprodukter och välja de byggprodukter som orsakar minst koldioxidutsläpp. Boverket, staten och byggbranschen arbetar för att införa ett tekniskt kontrollsystem så att byggherrar och entreprenörer kan reducera CO2-utsläppen kraftigt vid nyproduktion av byggnader.

Lönestatistik: Kvinnliga byggchefer har högre löner än sina manliga kollegor, enligt Ledarnas löneenkät för 2020. Kvinnliga chefer har i snitt 3800 kronor mer i medianlön än sina manliga kollegor. Främst är det på nivån ”mellanchef” som kvinnorna tjänar mer, 57 500 kronor i medianlön jämfört med 54 400, en skillnad på 3100 kr i månaden.

Ny branschförening: Flera av landets bemanningsföretag gick samman i en nystartadbranschförening, Byggbemanningsföretagen, för att gemensamt driva debatten mot den osunda konkurrensen. ”Vi klarar helt enkelt inte att priskonkurrera med oseriösa företag som exploaterar arbetskraft”.

APRIL- JUNl

Första robothunden: NCC var först ut att presentera och testa en robothund på en byggarbetsplats. Den autonoma roboten, som bygger på AI-teknik, kan bidra till mätningar av byggets framskridande och kan utföra viktiga säkerhetsronder. I maj anlände robothunden till Göteborg från tillverkaren i USA., och dess första hem blev Kineum i Göteborg.

Inspektioner ledde till utvisning: Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Polisen genomförde i april oanmälda inspektioner vid ett 60-tal byggarbetsplatser runtom i landet. Nära hälften av byggföretagen hade brister i arbetsmiljön. 40 procent slarvade med personalliggaren och 25 personer saknade rätt att arbeta i Sverige, varav tolv stycken avvisades från landet.

Hett bygge: Karlatornet är Sveriges hetaste byggprojekt, enligt Byggfaktas sammanställning som baseras på de mest punktbevakade projekten i databasen.

Årets byggkvinna: Plåtslagaren Emmalena Andersson på Plåtslageri 1 i Nödinge, utsågs till Årets Byggkvinna. Hon fick ta emot priset för sitt idoga arbete med att förändra branschen. Det är första gången som någon tilldelas utmärkelsen Årets Byggkvinna, som utvecklats av Byggföretagen i samarbete med bygginfluencern Sandra Mobaraki.

Tunnelbanan: Implenia Sverige AB har signerat kontrakt med Region Stockholm gällande den nya tunnelbanestationen Sofia på Södermalm i Stockholm, en av världens djupaste tunnelbanestationer belägen 100 meter under markytan. Uppdraget sträcker sig från Q3 2021 till Q4 2025 och är värt cirka en miljard.

Stängd husfabrik: Derome meddelade att man kommer att stänga sin husfabrik i Renholmen, i Byske i Skellefteå kommun, och koncentrera hustillverkningen till företagets fabriker i Anneberg, Värö och Kristinehamn. Det innebär att 34 medarbetare har varslats om uppsägning.

JUNI-AUGUSTI

Slussen: Skanska, som sedan tidigare genomför fyra entreprenader vid Slussen, fick av Stockholm stad uppdraget att utföra kvarstående och tillkommande arbeten för 1,5 miljarder. Tillkommande arbeten omfattar bland annat grundläggning och konstruktion av Mälarterrassen samt finplanerings- och landskapsarbeten längs Katarinavägen och Södermalmstorg ingår också.

Visselblåsare: Regeringen har fattat beslut om en proposition som ska stärka skyddet för visselblåsare och samtidigt göra det enklare att larma. Lagen föreslås träda i kraft den 17 december 2021.

Padel: Byggandet av padelanläggningar har ökat kraftigt i landet. Under 2021 syns en stor ökning (+24 procent) av antalet padelhallar i Byggfaktas databas jämfört med 2020.

Skolbyggen: Peab är den mest anlitade skolbyggaren i Sverige enligt en sammanställning från Byggfakta, som Byggvärlden publicerade. Under åren 2018-2021 hade Peab 151 skolprojekt till ett sammanlagt projektvärde av 9688 Mkr. På andra plats kom Skanska (129) och trea blev NCC (79).

SEPTEMBER-DECEMBER

3D-printat hus: ConcretePrint visade upp det som är Sverige första 3D-printade hus där en komplett husstomme i betong skrivits ut. Huset finns i Tumba utanför Stockholm och har en yta på 24 kvm. 28 timmar tog det att printa huset som består av 2,7 km betong fördelat på 126 lager.

Anläggning: Mest infrastruktur för pengarna får de boende i Norrbottens län. Minst per invånare satsas det i Blekinge län. Det visar en sammanställning från Byggfakta.

Byggcheferna valde ny ordförande: På Byggchefernas stämma i Malmö valdes en ny styrelse, och valberedningens förslag klubbades enhälligt igenom. Till ny ordförande valdes Jeanet Corvinius som till vardags jobbar som regionchef på Wästbygg, region Öst.

Insatser mot byggfusket: Många artiklar under hösten har handlat om den ökande kriminaliteten. Byggmarknadskommissionen polisanmäler tolv byggföretag för olika typer av arbetslivskriminalitet, och Byggnads och Byggföretagen inrättar en åtgärdskommission.

Utmärkt projektkvalitet: Campus Etapp 3 i Örebro, Falu lasarett, ombyggnad ortopedkliniken och Kvarteret Poolen i Solna. Dessa tre projekt tilldelades utmärkelsen ”PQi – Utmärkt Projektkvalitet” för sin höga projektkvalitet. PQi, Project Quality Index, är en modell för att mäta kvaliteten i byggprojekt. Det senaste året har totalt 200 projekt mätts.

Ny regering och bostadsminister: Efter en turbulent höst fick Sverige både en ny regering och en ny statsminister. När Magdalena Andersson presenterade sina nya statsråd stod det klart att Johan Danielsson, tidigare Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, blir ny bostadsminister. Danielsson blir minister med ansvar för bostadsfrågor i regeringen, samt biträdande arbetsmarknadsminister, och kommer att placeras på Arbetsmarknadsdepartementet. Johan Danielsson tog över efter Märta Stenevi (MP).

Problem med Hisingsbron: Nya Hisingsbron invigdes i somras, men redan måste delar av den rivas efter att sprickor i betongen har upptäckts. Det handlar om trapptornen som används för att komma ner från bron till kajerna nedanför. Åtminstone tre av de fyra trapptornen måste helt eller delvis rivas på grund av sprickbildningar i betongen. Samtidigt har en misslyckad sprängning av den gamla Göta älv-bron lett till att farleden tvingats stängas av längre än beräknat.

Skenande priser på byggmaterial: Byggmaterialpriserna har, enligt SCB:s siffor, på ett år ökat för entreprenörerna med 16,6 procent. Trävaror och armeringsstål står för den största ökningen, trävarorna har det senaste året ökat med hela 81,8 procent och armeringsstålet med 64,8 procent.

Årets Byggchef: I november presenterade juryn årets finalister: Jack Len, regionchef, Ramirent, Ghassan Kadhim, projektchef Hent Sverige, Peter Stråhlin, affärsområdeschef Åhlin & Ekeroth Byggnads, Marzena Burzec-Burzynska, projektchef, Skanska, Johan Larsen, arbetschef, Peab och Peter Nilsson, platschef NCC. Jack Len utsågs i december till vinnare.

Friande domar i Östersundsmålet: För två år sedan dömdes Daniel Kindberg till tre års fängelse för ekonomisk brottslighet. I december friades han av Hovrätten, liksom två övriga medåtalade i byggbranschen. De har varit misstänka för att ha deltagit i ett brottsupplägg där man med hjälp av falska fakturor skulle ha slussat miljonbelopp till Östersunds FK.