Nyheter

Bedragare slår till mot NCC

Var tionde företag utsätts för organiserad brottslighet. Det visar en ny undersökning från Företagarna.

Den vanligaste formen av organiserad brottslighet är bluffakturor, som drabbar alla branscher. 58 procent av företagen i undersökningen har svarat att de har utsatts för sådana fakturor. Näst vanligast är stölder och snatterier, som slår hårdast mot byggsektorn.

Totalt sett har 8 procent av företagen inom byggsektorn utsatts för organiserad kriminalitet, enligt undersökningen.

– Den organiserade kriminaliteten leder till större kostnader, ökad osäkerhet och att seriösa företag slås ut. Det innebär i förlängningen minskat företagande och sämre välstånd, säger Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson i ett pressmeddelande.

NCC är ett bolag som har drabbats av bluffakturor, särskilt i våras märktes en ökad mängd blufförsök.

– Det värsta exemplet är nog ett företag som vid flera tillfällen har använt NCC:s namn för att boka upp större mängder till exempel lunchmat. De ringer till restauranger och påstår att NCC ska ha en större arbetsplats i närheten och bokar upp lunch för ett antal personer under ett antal veckor. Sedan vill de att restaurangen ska betala för att företaget har förmedlat kontakten, berättar Lovisa Lagerström Lantz, tidigare presschef på NCC.

Nu har NCC lagt upp en ”svart lista” på sitt intranät, för att NCC:s medarbetare ska få en vägledning i vilka företag man inte ska göra affärer med.

– Vi inser att det är svårt för en enskild platschef att hålla sig uppdaterad om vilka företag som är schyssta. Det förekommer företag som försöker sälja annonsplats på webbsidor som knappt finns, och jag tror även att det har förekommit att man manipulerar inspelningar. Företaget har ringt och frågat efter namn och titel, vilket har spelats in och sedan klippts ihop så att det låter som en beställning, berättar Ulf Thorné, presschef på NCC.

Den organiserade brottsligheten har ökat kraftigt enligt flera bedömare, till exempel Ekobrottsmyndigheten.