Nyheter

Bemanningsföretag får gott betyg

Små bemanningsföretag i Stockholmsområdet klarar sitt systematiska arbetsmiljöarbete bra. Det är det samlade intrycket av Arbetsmiljöverkets granskning förra året.

Projektet ”Bemanning 2009” var inriktat på de mindre bemanningsföretagen, inte på de namnkunniga jättarna som Manpower, Proffice, Adecco eller Poolia. Arbetsmiljöverkets granskning handlade om det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Vi besökte företagens kontor och gick igenom vilka riskbedömningar bemanningsföretagen gör innan de placerar folk ute hos en kund, säger arbetsmiljöinspektör Adam Jansson som var projektsamordnare.

Arbetsmiljöarbetet i branschen är extra komplex eftersom ansvaret för den uthyrdes villkor är delat mellan uthyrare och inhyrande kundföretag. Men Adam Janssons intryck är att de små bemanningsföretagen klarade myndighetsgranskningen bra.

– Jag har inte en heltäckande bild, men jag kan tycka att många var ganska duktiga och hade en bra dokumentation, säger Adam Jansson.

Det var hösten 2008 som Arbetsmiljöverket i Stockholm beslutade att göra den här insatsen med en handfull inspektörer. Delvis tappade tillsynsprojektet sedan fart av lågkonjunkturen.

– Flera företag hade försvunnit, helt enkelt. De blev bommar, som vi säger internt. Många av företagen hyr ut inom bygg eller tillverkning och hade varit tvungna att göra sig av med folk, säger Adam Jansson.

Totalt besöktes 52 bemanningsföretag. Arbetsmiljöverket utfärdade 42 inspektionsmeddelanden.

De stora dominerar

Bemanningsbranschen präglas av stora företag. De tio största har ungefär 85 procent av branschens omsättning.

Källa: Bemanningsföretagen, tredje kvartalet 2009

Vad är bemanningsarbete?

”Ett rättsförhållande mellan en beställare och en arbetsgivare som innebär att arbetsgivaren mot ersättning ställer arbetstagare till beställarens förfogande för att utföra arbete som hör till beställarens verksamhet”.

Källa: Lagen (1993:440) om privat arbetsförmedling och uthyrning av arbetskraft