Nyheter

Botkyrka satsar på upplevelser

Nu byggs Sveriges mest omfattande upplevelsesatsning – Familjeparken i Hågelby, Botkyrka Botkyrkas kommunstyrelse har godkänt planerna på att tillsammans med Familjen Lindgren AB utveckla Hågelbyområdet till en av landets största upplevelsesatsningar och besöksmål. Byggstarten planeras till 2013.

– Familjeparken blir ett viktigt bidrag till Botkyrkas fortsatta utveckling. Förutom att kommunen på sikt kommer att få cirka en miljon fler besökare per år kommer Familjeparken även att bli en stor arbetsgivare. Vi räknar med cirka 800 deltidsjobb och cirka 200 heltidsjobb på sikt. Vi hoppas att satsningen kommer öka Botkyrkas attraktionskraft, locka till sig ytterligare investeringar och stärka vår profil som den främsta upplevelsekommunen med fokus på kultur och natur, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren. I mer än hundra år ägde och drev familjen Lindgren den populära nöjesparken Gröna Lund. 

– Till slut var det var svårt att hitta plats för nya idéer på Gröna Lund. I Hågelby i Botkyrka kan vi börja från början och förverkliga många av de idéer vi har haft. Vi ville ha skogsmark, vattenkontakt, inte ligga alltför nära bostäder men ändå ha tillgång till goda kommunikationer. Allt det fann vi i Hågelby och Botkyrka. Den fantastiska miljön och naturen kommer att skapa en mycket behaglig atmosfär inom hela parkområdet, säger John John Lindgren, vd för Familjen Lindgren AB.

Familjeparken kommer att byggas i tre eller fler etapper. Etapp nummer ett kommer att innehålla ett upplevelseinriktat boendeområde med 200-250 stugor uppdelade i olika temabyar, exempelvis söderkåkar med röda stugor med vita knutar, uthyrningslägenheter, utomhuspooler, äventyrsgolf och uppställningsplatser för husvagnar och husbilar.

Här kommer att finnas en finstämd småstadsmiljö för året-runt verksamhet med caféer, restauranger, butiker, hantverk och service, ett orangeri inspirerat av Rosendals trädgårdar samt ett ”Lekande lärande hus” inspirerat av Tom Tits. Dessutom planeras det för att tillsammans med Joe Labero bygga ett ”Magic house” med en inomhusscen. 

Den första delen kan öppna till sommaren 2014 och inom 5-6 år från byggstart beräknas den vara helt utbyggd.

I de påföljande etapperna planeras för ett vattenland med både inom- och utomhusmiljö och en fullt ut tematiserad sagopark. 

– Vi kommer tillsammans med andra upplevelseentreprenörer skapa ett sammanhållet område med upplevelser och aktiviteter för alla åldrar. Den centrala delen av parken skall fortsatt vara öppen med vidareutvecklade verksamheter och miljöer och vara en mötesplats för Botkyrkabor, Stockholmare och turister. Runt omkring parken kommer boende, vattenland, sagopark, konserter, evenemang och mycket mer att växa fram över tid i den fina miljön kring Hågelby, säger John John Lindgren.

Det slutgiltiga beslutet om detaljplan 1 och avtal med Familjen Lindgren AB fattas den 14 juni 2012 i Botkyrkas kommunfullmäktige.