Nyheter

Brinner för att utveckla byggbranschen

I veckorna: Vd för Sveriges Byggindustrier. På helgerna: Månskensbonde på familjens gård i Uppland. – Jag tänker så bra när jag plogar bort snön, säger Ola Månsson som är mitt uppe i en tuff avtalsrörelse.

Nu är det nästan två år sedan som Ola Månsson tillträdde som vd för Sveriges Byggindustrier, BI, men han tycker att jobbet fortfarande känns nytt och spännande och fullt av utmaningar.

– Jag har byggbranschens roligaste jobb, säger han utan att tveka.

Hans uppgift är att leda verksamheten och driva medlemmarnas frågeställningar. Konkret innebär det att han är engagerad i allt från medlemsservice och fackliga förhandlingar till lobbying i politiska frågor som exempelvis bostadsfrågor, infrastruktur, miljö, energi, skattefrågor, forskning och kompetensförsörjning.

På whiteboarden i sitt rum på Storgatan i Stockholm, där Sveriges Byggindustrier har sitt säte, ritar han upp cirklar och rutor, drar pilar och skriver förklaringar för att beskriva vad han jobbar med.

– Mitt största fokus ligger ändå på näringspolitik och branschfrågor samt att utveckla verksamheten. Jag har alltid varit intresserad av att jobba med utvecklingsfrågor i byggbranschen.

Ola Månsson kom till BI från en tjänst som regionchef på NVS installation. Innan dess hade han varit 18 år på Skanska i olika befattningar och även haft en ledande befattning inom Hifabgruppen.

– Det här är något helt annat än att jobba inom linjeverksamhet. Jag är jätteglad att jag jobbat som teknisk konsult, byggentreprenör, byggprojektledare och installationsentreprenör men har en bred bas inom bygg. Det är en fördel att förstå alla discipliner inom vår sektor.

Dagarna tenderar att bli långa och intensiva för Ola Månsson. Han börjar arbetsdagen vid sjutiden. Sedan kan han ha ett par, tre möten på förmiddagen, ofta något lunchmöte och sedan 3-4 möten på eftermiddagen innan dagen ofta avslutas med någon kvällssammankomst.

– Det här är ett utåtriktat jobb och jag sitter med i många olika forum. 

Han är också noga med att försöka hinna besöka byggföreningarna ute i landet. Idag har BI cirka 3200 medlemsföretag.

– Den input jag får när jag träffar medlemmarna är jätteviktig. Både centralt och regionalt måste vi vara lyhörda för att kunna ge det bästa stödet till våra medlemsföretag.

För tillfället tar avtalsrörelsen mycket tid.  Januari till april är den mest hektiska perioden på året. Det är då de fackliga förhandlingarna äger rum. Den 7 januari kom Byggnads med sina krav på hur de vill utveckla byggavtalet. BI lämnade kort därefter sina yrkanden, som bland annat handlar om att man förespråkar lokalt fackligt inflytande.

– Vi har varit tydliga i våra yrkanden och vill skapa moderna villkor för våra medlemmar för att få en attraktivare byggbransch. Men observera att vi inte skriver att vi vill ta bort ackordslönerna. Visserligen ser vi gärna månadslös som en bas, men företagen ska få bygga sina egna sätt för att premiera medarbetarna.

Sveriges Byggindustriers ”lilla delegation” är den grupp som sitter i förhandlingar med Byggnads. I BI:s ”femma”, en passande liknelse när man pratar med en före detta hockeypappa, ingår, utöver Ola Månsson, BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind, Jonas Andé, Skanska, Malin Nilsson, BI och Tomas Weis, BI.

– Man kan säga att jag är lagkapten i den lilla gruppen, förklarar Ola som spenderat många år i ishockeyhallarna med sin son. Sedan sitter jag även som ordförande i ”stora delegationen”, som är ett stöd åt den lilla delegationen.

Hur är tonen när ni förhandlar?

– Vi är två parter som vill komma fram till en lösning. Det kan gå hett till, men arbetet måste vara konstruktivt och vi måste ha respekt för varandra och framför allt för varandras medlemmar.

Hur mycket tid tar avtalsrörelsen?

– Just nu tar den mycket tid och kraft och det här är något som vi prioriterar. Vi vill utveckla våra medlemmars villkor.  I slutspurten brukar det kunna bli pressat även om jag personligen aldrig har förstått det där med nattmanglingar. Jag tycker att man borde kunna komma till konstruktiva lösningar i tid.

Är ni kompisar med Byggnads förhandlare eller blir ni trötta på varandra?

– Jag uppskattar Byggnads förhandlare som riktigt trevliga personer men i avtalsförhandlingarna kan vi ha olika åsikter om hur man ska lösa vissa frågor. Vi ser till våra respektive medlemmars bästa och i slutändan ska man komma ihåg att Byggnads medlemmar är anställda av våra medlemsföretag. I andra sammanhang har Johan Lindholm och jag ett bra samarbete som exempelvis i frågeställningarna att få bort oseriös verksamhet och att utveckla säkerheten på våra arbetsplatser.

För Ola Månsson är det viktigt kunna koppla av. Det gör han bäst hemma på sin gård norr om Uppsala där han bor med sin fru.

– När jag ändå jobbar så passar jag på att jobba långa dagar i veckorna, men på helgerna försöker jag att vara ledig. Det är kvalitet att låta mejlen vara under helgen. Däremot har jag alltid telefonen på eftersom jag vill vara nåbar för våra medlemmar.

Ett sätt att ladda batterierna är att jobba på gården, snickra eller jaga med sin tax.  Under den nio mil långa bilresan från kontoret till hemmet lyssnar han gärna på ljudböcker. Musik är ett annat sätt att stressa av. Ola både lyssnar på musik och spelar gitarr. Den stora samlingen av vinylplattor, med fokus på 70-talsmusik, kan sysselsätta honom långa stunder.

Även idrott är ett stort intresse, och skidåkning en fritidssysselsättning som hela familjen delar. Tennis är en annan favoritsport som han utövat sedan han var liten grabb.

– Sedan gillar jag att snickra och fixa hemma. Jag har alltid något projekt på gång.

2013 kommer att bli ett tufft år för byggsektorn, spår Ola Månsson. Det vilar en oro över Europa, bostadsbyggandet går ner, på den kommersiella sidan tillkommer inte så många nya projekt och många personer mister jobbet. Infrastruktur-projekten är de som går bäst.

– Men vi kan inte bygga en massa broar som kompensation för det minskade bostadsbyggandet. Vi måste få till stånd regler som gör att vi snabbt kommer igång med att utveckla bostäder.

Kommunala särkrav, bolånetak och reavinstbeskattning nämner han som exempel på hinder som stör bostadsutvecklingen.

– Att införa nationella byggkrav är en jätteviktig fråga som vi driver.  Särkraven gör att byggkostnaderna ökar med 10-15 procent eftersom producenterna inte kan utveckla byggnader som fungerar i hela landet. Det är ungefär som om vi skulle ha en bilmodell för varje kommun. Det är bortkastat!

BI lägger också stor vikt vid förändrings- och utvecklingsarbete ”En säker arbetsplats”.  Det är en fråga som förbundsstyrelsen sätter mycket högt på agendan och som är förankrad bland medlemsföretagen.

– När det gäller säkerhetsarbetet vill vi vara ett föredöme. Vi vill att alla som kommer till Sverige och jobbar ska se hur bra byggbranschen är. Vi är inte riktigt där, även om många av våra medlemsföretag kommit långt. Bra ledarskap och rätt attityd är viktiga verktyg för att nå en säkrare arbetsplats.

En annan aktuell fråga handlar om etik, där införandet av personalliggare och månatlig skatteinbetalning på individnivå är viktiga åtgärder för att motverka svartarbete och skattefiffel.

– Det är företagen själva som måste utföra jobbet, men vi ska vara ett stöd för dem.

Att ha duktiga människor omkring sig som kan stötta med sina kompetenser är något som Ola Månsson själv uppskattar.

– Utan mina duktiga medarbetare hade jag inte klarat av jobbet. Jag får ett jättefint stöd i många olika frågor. Det är verkligen roligt att jobba ihop med så här entusiastiska människor.

Ola Månsson

Yrke: Vd Sveriges Byggindustrier.
Ålder: 55 år.

Bakgrund: Civilingenjör Väg & Vatten från KTH, 18 år på Skanska i olika befattningar , från arbetsledare och projektledare till chef för Skanska Teknik, vd och koncernchef för Hifab gruppen, regionchef på NVS Installation AB.

Familj: Hustrun Anna och två utflugna barn. Två hundar, en tax och en Old english sheepdog.

Bor: På en gård I Uppsala län. Min fru driver verksamheten på gården, här finns stall, ridhus och bostäder för uthyrning.

Intressen: Snickrar gärna och har alltid något projekt på gång hemma. Jag och min fru räknade ut att vi har tapetserat 38 rum tillsammans! Sport är ett annat intresse och då främst tennis och skidåkning, gärna telemarksåkning. Musik, spelar gitarr och lyssnar på vinylplattor. Beatles, Santana och Coldplay är några av favoriterna. Lyssnar mycket på talböcker när jag kör bil.

Senaste film: Lincoln.

Senaste bok: Neil Young, Fredsförklaring