Nyheter

Byggare trotsar snöovädret

Vissa vinterdagar stannar man helst inne. För byggbolagen blir säkerhetstänkandet då ännu viktigare, när snön yr kring öronen och isen ligger tjock på tak och stegar. I Nacka fortsätter bostadsbyggandet oavsett vilket väder kung Bore bjuder på.

Snö och is på byggställningar är en säkerhetsrisk på byggen. Tommy Lundin, arbetsmiljöinspektör i Stockholm, anser dock att byggföretag generellt sett är bra på att hantera detta.

— Jag kan inte se att det finns en markant skillnad i antalet olyckor på sommaren och vintern. Det kan snarare vara så att byggföretag upptäcker vikten av ordentliga skyddsanordningar när det blir dåligt väder, säger han.

Arbetsmiljöreglerna som byggföretagen ska följa förändras inte under vintern. Tommy Lundin anser inte heller att det är nödvändigt. Däremot är det på sin plats att vara extra försiktig, inte minst om det dåliga vädret fortsätter.

— Med fortsatt snöfall blir det snart nödvändigt med skottning och istappsborttagning. Oftast är det plåtslagare som gör detta men ibland lägger de ut detta på under entreprenörer, då kan det ibland ske olyckor, säger Tommy Lundin.

Skanskas pågående bygge av bostadsrättsföreningen Glassbåten i Sickla, Nacka, är en av alla byggarbetsplatser som känner av vinterns första rejäla snöoväder i landets mellersta och södra delar.
— Än så länge har vi inga större bekymmer. Snön kommer varje vinter så det här är något som vi är förberedda på, säger Jan Midbrink, platschef för Skanska-bygget i Sickla.

Arbetet får anpassas efter väderförhållandena — betong och armeringsarbetet måste skyddas mot snön. Blåsten påverkar främst takinstallationerna där det är viktigt med förankring så att inte saker blåser iväg.
— Kylan går ner i den otäckta marken och gör att markjobben blir besvärligare. Blir det en långvarig köldknäpp så är det inte kul, säger Jan Midbrink.

Han konstaterar att snön faktiskt ställer till störst besvär för de mer färdigbyggda delarna av bygget, då det lätt kommer in en massa smuts och slask i lägenheterna.