Nyheter

Byggbolag köper in sig i vindkraftverk

Byggbolagen tävlar om att bygga energisnålast bostäder. Järntorget Bostad har hittat en egen väg — och låter bostadsrättsföreningen bli delägare i nya vindkraftverk.

Järntorget Bostad är en av byggherrarna i Henriksdalshamnen, som är nästa större utbyggnad av Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Peter Broström, projektchef på Järntorget Bostad, har tidigare protesterat mot byggreglernas skärpta energikrav, som han anser ger ökade utsläpp av växthusgaser. Men Boverket tycker att bostadsbyggarna bör bygga energisnålare bostäder i stället för att protestera.

När Järntorget bygger en av de första etapperna, en bostadsrättsförening om 46 lägenheter väljer man en ny väg.
— Om vi i stället bidrar till att skapa ny el faller hela diskussionen, konstaterar Peter Broström.

Även det energisnålaste av hus krävs el. Maskiner för värmeåtervinning, exempelvis FTX-system eller frånluftsvärmepumpar ger ökad elanvändning. Och när elanvändningen ökar på marginalen ska den enligt Energimyndigheten betraktas som smutsig — el från kolkraftverk.

— Vi vill bygga mer klimatneutrala bostäder och elanvändningen är den stora boven, säger Martin Arkad, vd för Järntorget Bostad.

Varför inte bara köpa grön el?
— Då flyttas bara problemet eftersom det finns en begränsad mängd grön el. Man tränger undan någon annan.

Vid bostadsbygget i Henriksdalshamnen gäller vindkraftslösningen inte för hushållselen, för de får de boende själva välja elbolag. Men för bostadsrättsföreningens gemensamma el är lösningen att Järntorget Bostad blir medlemmar i en ekonomisk förening och köper andelar i vindkraftverk hos vindkraftsproducenten O2. Andelarna flyttas sedan över till bostadsrättsföreningen. För 5 500 kronor får de 1000 kilowattimmar.

Hur stort steg är detta när det bara gäller föreningens el?
— Det är framförallt ett smart steg, svarar Martin Arkad.

Och vad är nästa steg?
— Faller det väl ut kan vi göra så här i alla våra bostadsprojekt. Det är viktigt att vi som bostadsbyggare bidrar till att minska koldioxidutsläppen. Kolen måste fasas ut.

O2 administrerar vindkraftssatsningen åt den ekonomiska förening som bland annat Järntorget Bostad köper in sig i. Pengarna från andelsförsäljningen, 5 500 kronor styck, går rakt in i nybyggen av vindkraftverk.

För elkunderna innebär det att man står utanför hela elprismarknaden eftersom man försäkrat sig om 1000 kilowattimmar per år för de 5 500 kronorna. Kunden har sedan rätt att köpa el för 13 öre per kilowattimme.

— Vi räknar med att avkastningen för kunderna blir sju-tio procent per år beroende på elpriset. De tjänar pengar genom att få ett mer förmånligt elpris, säger Linda Magnusson, vd på O2 Energi.

Samtidigt bygger O2 för egen vindkraftproduktion. Bara under 2008 räknar de med en dubblering. Med riskkapital satsas 2,5 miljarder i nya vindkraftsparker de närmsta åren. Och inget tyder på att efterfrågan kommer att avta.

— Även om vi sett en ökning under hösten är detta fortfarande nytt och okänt för många så vi tror att vindkraften kommer att öka mycket mer. Vi i Sverige har bland de bästa förhållandena i Europa för att kunna satsa på vindkraft, säger Linda Magnusson.