Nyheter

”Byggbranschen <br></br> är min hobby”

Allt kan förändras på ett ögonblick. <br></br> Efter ett gymbesök satt Hans Tilly, fackordförande för Byggnads, och drack ett glas vatten. En timme senare låg han på operationsbordet för en hjärtinfarkt. <br></br> — Nu försöker ja

För Hans Tilly blev våren både dramatisk och ovanligt lugn. Tillbaka på jobbet efter påskledigheten bestämde sig Hans Tilly för att gå till gymmet. Han sade till en kollega att han strax skulle vara tillbaka. I stället hamnade han på operationsbordet.

— Det var en hjärtinfarkt. Läkaren sa till mig att jag varit nära döden och att jag borde sjukskriva mig, säger Hans Tilly till Byggvärlden.

Det blev också en längre sjukskrivning. I sex veckor närmare bestämt. När Byggvärlden besöker Byggnads kontor i Liljeholmen, strax utanför Stockholm city, har han varit tillbaka på jobbet i ett par veckor. Promenaden till en närliggande sjö för fotografering går i långsamt tempo.

— Det var nödvändigt och bra med ledigheten. Men nu, efter infarkten, så får jag försöka tänka om när det gäller antalet timmar jag jobbar. Det är svårt eftersom det är så kul att jobba. Byggbranschen är min hobby, säger Hans Tilly och ler.

Att byggbranschen har spelat en stor roll i Hans Tillys liv råder det ingen tvekan om. Han utbildade han sig till murare och jobbade som det i 16 år innan den fackliga karriären tog över i början av 1980-talet. Sedan 2002 är han ordförande för Byggnads. Enligt Hans Tilly har ordförandeskapet inneburit mycket arbete.

— Förut så kunde jag väl komma in till kontoret vid 7.30 och stanna till kanske 19. Sedan kunde det fortsätta även på helgerna med mejlläsning och annat. Det är väl detta som jag måste ändra på nu, säger han.

Problemet, enligt Hans Tilly själv, är just att jobbet är för roligt. Bland annat handlar det om att få representera byggarbetarna och att kämpa för bättre villkor inom byggbranschen. Bra villkor inkluderar ofta rimliga lönenivåer. Enligt Byggnads egen statistik ligger genomsnittslönen för en byggarbetare på cirka 26 500 kronor. Själv tjänar Hans Tilly 52 000 kronor i månaden. Han har förståelse för att löneskillnaderna kan sticka en del i ögonen.

— Visst, det låter kanske som ett dåligt försvarstal, men jag tror att det är svårt att behålla folk på Byggnads om vi helt jämnar ut lönenivåerna. Jag är för en utjämning av lönesystemen men ett problem för oss är att vi har förlorat många anställda till arbetsgivaren för att de erbjudit bättre löner. Ideologin räcker helt enkelt inte alltid till. Det är ombudsmän som löneförhandlat som gått över till andra sidan. Dessutom har vårt förbund haft svårt att rekrytera lagbasar på grund av för låga ingångslöner.

Vi får reaktioner på artiklar där Byggnads är med, som säger att ni inte representerar alla byggarbetare. Känner du att ni representerar era medlemmar?
— Det är ingen tvekan om att vi representerar en majoritet av byggarbetarna. Sedan är rösterna mer splittrade än för 20 år sedan med fler kritiker, visst är det så. Nu behöver vi kampanja och informera mera om oss. Den senaste tiden har vi legat ganska lågt men eftersom Sveriges Byggindustrier satsar så mycket på information så måste vi det också.

I samtalet med Hans Tilly dröjer det inte länge innan orden Sveriges Byggindustrier (BI) dyker upp. Och det är inte konstigt. Byggnads och arbetsgivarnas BI är två stora parter inom byggbranschen som sällan tycks vara sams. Under vårens senaste avtalsrörelse var det stundtals tuffa tongångar om bland annat ackordslönernas vara eller icke vara.

En annan fråga som lyftes i samband med att den internationella finanskrisen anlände till Sverige i höstas är turordningsreglerna. Chefer inom byggbranschen som Byggvärlden pratat med under 2009, till exempel NCC: s vd Olle Ehrlén, har pratat om utmaningarna med de traditionella turordningsreglerna. I kristider kan det leda till att kvinnor och personer med utomnordisk bakgrund i stor utsträckning är de som försvinner eftersom det är de som är senast anställda. Hans Tilly håller inte riktigt med.

— I grunden är det viktigt och bra att hålla fast vid turordningsreglerna eftersom det generellt sett är lättare för yngre människor att byta jobb. Bekymret är egentligen inte lagen om anställningsskydd utan att sysselsättningen inte räcker till. Vi hade till exempel gärna sett ett utökat rot-avdrag som inkluderat hyresrätter.
— Och om man vill ha kvinnor i branschen så bör man göra andra satsningar, som att öka sysselsättningen, säger Hans Tilly.

Vad är den största utmaningen för Byggnads framöver?
— Det är att skaffa starka kollektivavtal. Framför allt ska det finnas rikstäckande avtal som gäller överallt.

Själv ska Hans Tilly lära sig att ta det lite lugnare med tydliga gränser mellan jobb och fritid.
— Ja, jag har ju inte haft en hobby att fylla fritiden med. Men nu måste jag väl skaffa det, ha ha.

Fakta / Anders Tilly

Ålder:— Jag fyller 60 i augusti.

Utbildning: — Murare i grunden och jobbade 16 år som det innan den fackliga karriären började 1982. Sedan har jag gått en massa fackliga kurser och smågrejer på universitetet som 10 poäng pedagogik till exempel.

Bor:Lägenhet i Stockholm.

Familj:Särbo och tre barn och sex barnbarn från tidigare förhållande.

Hobby:— Nej det jag inte har haft. Jobbet har varit det.

Dold talang: — Har jag det är den just dold.